Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик": Проектобюджетът за отбрана да бъде преразгледан
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2014 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик": Проектобюджетът за отбрана да бъде преразгледан

София /КРОСС/ От Съюза на офицерите от резерва „Атлантик" изразиха сериозно безпокойство по повод предложеното намаление на разходите за отбрана в предоставения от правителството проектобюджет за 2015 г.
„Загрижеността ни е свързана с планираното намаление на средствата за отбрана през 2015 г., което силно ще затрудни Министерството на отбраната и няма да позволи нормалното функциониране на Въоръжените ни сили, поддържането на бойната им готовност, изпълнението на поетите цели за способностите на въоръжените сили за колективната отбрана на НАТО и ще спре окончателно процеса на тяхната модернизация. Създава се риск за нови съкращения на личен състав, което е недопустимо при усложнената среда за сигурност в Черноморския регион и в Близкия Изток", посочват те.
Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик" подкрепя обявения от правителството приоритет за атлантическата и европейска принадлежност на Република България, както и всички инициативи и решения, насочени към укрепване на НАТО и ЕС, за развитието на националните и на съюзните отбранителни способности.
„Поради същата причина подкрепихме позицията на националната делегация, водена от президента на републиката, на Срещата на високо равнище на Алианса в Уелс през септември т. г.
Днес с неудовлетворение констатираме, че предложеното от правителството намаление на бюджета за отбрана не е в унисон с взетото в Уелс решение страните членки повече да не намаляват военните си разходи. Боим се, че подобен подход може да дискредитира България като лоялен и надежден съюзник в НАТО. Тенденцията за последователно съкращаване на отбранителните разходи влияе негативно върху отбраната и въоръжените ни сили.
В тази връзка „Атлантик" подкрепя усилията на настоящото ръководство на Министерство на отбраната да бъдат повишени отбранителните разходи през следващата година. Апелираме проектът за отбранителен бюджет за 2015 г. да бъде преразгледан и да бъдат потърсени начини и възможности за негова корекция нагоре или поне да бъдат запазени стойностите от настоящата година.
Потвърждаваме позицията си от предишната декларация, че страната ни следва да бъде адекватен и активен член на НАТО, тъй като при влошаващата се стратегическа среда в резултат на военните действия в Украйна, Ирак и Сирия Република България се ползва от пълни гаранции за своята сигурност при минимални отбранителни разходи.
България трябва да развива високотехнологична армия, за да бъде в състояние да действа съвместно със силите на другите съюзни държави във всякакви условия на военнополитическата среда. Страната ни следва практически да допринася за засилване на източния фланг на НАТО, а не да го отслабва. За целта, въпреки наследените финансови трудности, държавата трябва да осигури необходимите финансови ресурси за нормално функциониране на системата за отбрана.
Призоваваме правителството и правосъдието да сторят необходимото, за да бъдат заловени крадците, източили Корпоративна търговска банка и средствата да бъдат върнати на вложителите и в хазната. След като бъдат затворени пробойните в държавния бюджет, ще има повече средства и за социалната сфера, и за дълго пренебрегваната модернизация на Българската армия.
Очакваме през следващите години, при по-добра икономическа и финансова среда, да бъдат потърсени начини за увеличаване на отбранителните разходи, като към 2020 г. равнището им да достигне 2 % от брутния вътрешен продукт. В противен случай рисковете от сриване на системата за отбрана и неизпълнение на съюзните ни ангажименти стават твърде високи и трудно предотвратими.
Призоваваме сродните военно-родолюбиви неправителствени организации да се обединим около този съдбовен и неотложен въпрос на отбранителната политика и да изразим обществена подкрепа за институциите, които предприемат усилия за корекция на проекта за бюджета за отбрана през 2015 г.", пишат в декларацията си от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик".