Христос изпод завивките. Малка съботна проповед
Секция: Анализи
06 Декември 2014 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христос изпод завивките. Малка съботна проповед

Колко общо има само между Църквата ни и КАТ!

Първо - повечето от нас възприемат и двете като някаква кофти гьостерица, надвиснала над главата ти с единствена цел да те срамува, страхува и санкционира. А свещениците като хора, които основно казват: „И кво прайм ся?..."

После - общоизвестен факт е, че ако караш бързо, вероятно ще станеш клиент на КАТ. Но ако караш наистина супербързо, ставаш клиент на Църквата.

Да, и в двете има страшни мерзавци. Дори чувам че поредния скоро щели да го правят епископ. Не на КАТ.

Но както в пътното движение, така и тук - поради нашата слепота и тесногръдие ние се концентрираме основно върху външните, вторичните резултати, не върху базата. Да вземем КАТ. Казахме за мерзавците, не познавам шофьор, който да не ги е обсъждал на маса. Но никой не оспорва например, че колкото по-голяма маса, с толкова по-висока скорост, толкова по-мощен удар се получава, нали? Това никой не го отрича. А защо всички да смятат, че в църквата можем да си живеем както ни скимне и да получим добър „краен резултат". А не челен удар?

Чисто и просто християнството се различава от всички красиви философии, поетически концепции и автотренинги по това, че то се живее. Иначе не става - няма вариант „Б". Христос не може да наднича изпод завивките, в които се въргаляш с някоя чужда булка.

Мисля, че това е съвсем очевидно, независимо какви оправдания си инсталираш в главата, само и само да минеш метър. Казвам го не на вас, а основно и на себе си...

Първото доказателство, за което се сещам, е следното: дори да нямате наблизо чудодеец, който да предсказва бъдещето, или да сваля огън от небето както св. Илия, всички имаме един огромен бонус - съвестта. Всяка човешко същество има съвест - ако съвестта ти те упреква в нещо, почти сигурно то не е добро. Но виж като в математиката - ако не те упреква в нищо, това не означава задължитнелно, че си на прав път.

Да, мнозина са постигнали забележителни резултати в това да я наврат в миша дупка. Като гледам някои, мисля, че на Южния полюс са успели да я пратят... Други успяват да я държат надрусана - като я упояват с някакви дарения или псевдодобри дела. Но всеки я има - повярвайте.

Няма как да караме Христос да се чувства като Хисарския поп: „Дай си сърцето на който искаш ти...", и да успяваме. Не. Направете си прост експеримент с някой ближен - да постъпвате с него наистина както ви скимне. А после да го питате: Ама ти защо така ми направи? Защо ме заряза, приятелю, защо, жено си взе децата и си тръгна от мен?... Ако не схващате проблема „причина-следствие", всеки ще ви каже, че сте олигофрен. Е защо тогава никой не се съгласява с това, че вървим от зле на по-зле именно, защото искаме да си правим с Бог както ни скимне? И той полека „се развежда" с нас, макар и това да не му е „любимият" вариант.

Но за добри примери говорехме сега. Тези дни чух една затрогваща история за един циганин (да ме прощава Комисията по дискриминация), който от любов опитал да спаси циганката (опс, пак), топлейки я с тялото си в една виелица. Накрая и двамата умрели, както става в наистина добрите истории. Е, как пък един не се намери да каже: „Циганите на сапун!" Или: „България на българите!... И на Азовско море" Не. Сигурно повечето са се просълзили. Ето как работи съвестта - това е изконно, фабрично добро, заложено у нас от Бога. Хубаво е да го знаем.

Понякога искрено се забавлявам със света, в който живеем, а и той доста ми съдейства за това напоследък. Рядко чета здравни приложения, но ето, че и това ми дойде до главата. Хванах се за нея от заглавието „Спрей спира мъжките изневери". Учените от Бон, значи, открили, че хормонът окситоцин, впръскан в ноздрите на мъжа, го кара да не кръшка и да харесва жената, която така и така си е избрал в живота. „Отделянето му предизвиква чувства като любов, щастие, ЩЕДРОСТ, СИГУРНОСТ", прочетох още в сивито на хормона.

Отделно се замислих, че атонските монаси - които не притежават нищо свое (включително и жена), но отговарят на всичко изредено, явно не са видели Бога, а просто са надрусани.

Какъв свят! Не е ли по-просто да не изнверяваме, а не да си пръскаме нещо в носа, за да не изневеряваме?! Финалът на дописката от Бонските изследователи също си го биваше: „Учените подчертават, че моногамният ефект на окситоцина се проявява само при мъже, които са наистина влюбени в партньорките си." Алоууу - ми ако са наистина влюбени, защо им е спрей, за да не изневеряват?

Луда работа, нали... И това се възприема като нормално, а заповедта „Не прелюбодействай" като нещо смешно и отживяло.

Да, когато има желание не да поправя, а просто да глобява, това не е Църква - това е КАТ. Но и обратното - когато ние не осъзнаваме, че правилата са създадени наистина за наше добро, а не за да ги надхитряме, ние сме просто отчайващи тарикати. Чиито души има огромна вероятност да свършат на кайма в някое крайпътно „дърво".

Коментар на Стефан Миланов, clubz.bg