Защо не се сбъдват мрачните прогнози?
Секция: Интервюта
06 Декември 2014 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо не се сбъдват мрачните прогнози?

Обслужващ персонал на няколко европейски коридора. Преди четвърт век това бе най-мрачната прогноза за бъдещето на България. Повечето бяха безкрайно оптимистични - от бързо и неизбежно подобряване на живота, та чак до "Швейцария на Балканите". Тази обаче не просто разваляше настроението, но удивляваше и дори възмущаваше с черногледството си. Поддръжниците й смятаха, че интересът към страната ни, доколкото ще го има, ще се дължи единствено на средищното й географско разположение. На кръстопътя между Запада и Изтока, територията й ще бъде прорязана от електро-, нефто- и газопроводи, магистрали и скоростни железници. А работните места ще бъдат предимно в сферата на тяхното обслужване, най-вече - на туристопотока, който ще идва тук и за природните красоти, но и заради евтините хотели, евтиния алкохол и други евтинии.
Днес е до болка ясно, че светлите прогнози не се осъществиха. Може да не е за вярване, но и посоченото най-мрачно предсказание не се сбъдна. Защото действителността се оказа още по-мрачна. Някакъв напредък има само по електропроводите, може би защото атомната ни енергетика все още изнася на приемливи цени. Всичко друго продължава да е в ембрионален стадий. Паневропейските транспортни коридори ги няма или не са модернизирани. За някои от тях причината е не само в липсата на финансиране, но и в сблъсъка на геополитически интереси. Впрочем тъкмо второто предпоставя първото. В младите си години колкото искрено, толкова и наивно от днешна гледна точка, вярвах, че Коридор номер 8 ще бъде венецът на пътя ми в политиката, но сега съм наясно, че и целият ми житейски път няма да е достатъчен, за да го видя осъществен. Много са противодействащите сили, като срещу повечето от тях не успяваме или не можем да надделеем.
Няма ги аутобаните и модерните железници, няма ги тръбите за газ и нефт. Единственият коридор, който не остана само на приказки, беше за операцията на НАТО в бивша Югославия. Ето за какво им трябваме най-вече. Това не е никак чудно. И след студената война, както и след двата горещи световни конфликта България се нареди между победените страни. И съответно трябваше да приеме условията на победителите. Политически се обвързахме със Запада, а ресурсно вече толкова години сме зависими от Изтока. Впрочем и една голяма част от страните в ЕС са клекнали на руската тръба, но за тях може, а за нас - не. В тази ситуация без съмнение на нашите политици им е безкрайно трудно, понякога дори са принудени да се въртят като пумпали.
Обяснимо е страната ни да не успее с някой проект. Но да се провалим във всичко вече е диагноза. Изтървахме "Син поток", "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене", сега и "Южен поток". Диагнозата е не за Брюксел или Вашингтон, нито за Москва, за нас е. Ние фатално не умеем или по-скоро не смеем да отстояваме онова, което ни е изгодно. Правителствата въртят, сучат, ако има как главоболните решения да не се вземат тъкмо в техния мандат. Струва им се, че коридорите и тръбите така или иначе ще бъдат през нашите земи, но по-добре е следващите да поемат отговорността.
България обаче може да бъде заобиколена отвсякъде. Никой не се натиска точно през нашата територия да му минават нефтопроводите, тръбите за газ, пък дори и железниците, и аутобаните. Ние трябва да искаме това, а не на нас да ни се молят. И не само заради енергоносителите, работните места и транзитните такси, по които може и да се спори дали са достатъчни. А и заради националната ни сигурност. Нима турците са по-глупави от нас, та привличат на своя територия всеки изтърван от нас проект? При толкова войни с руснаците? Просто си знаят интереса. Оттук нататък при евентуално напрежение между България и Турция Русия каква позиция ще заеме? Естествено, че ще си брани милиардите, които е инвестирала в нашата съседка. А НАТО ще гледа отблизо, както в случая с Кипър.
На този фон радостта в някои среди от изпускането на "Южен поток" изглежда като психиатричен феномен. Особено с аргумента, че България се избавяла от руския натиск. Напротив, тя влиза в двойна зависимост. Веднъж, разбира се, от Русия. И втори път - за сегашния газопровод - от политическата ситуация в Украйна, която няма да се стабилизира в обозримо бъдеще. А за новата тръба - от Турция. Тя може да не е в конфликт с Русия като Украйна, но самата й позиция на посредник ще прави по-висока за нас цената на газа.
Ето как идеологизацията на отношения, в които единствено полезен е прагматизмът, оставя страната ни без коридори и тръби. А надяващият се да ги обслужва персонал ще поеме пътя към страни, които си знаят интереса. За оставащите тук е илюзорната утеха, че мрачните прогнози не се сбъдват. Защото действителността е по-мрачна дори от тях.

Коментар на Иво Атанасов, в. "Дума"