Майки към министър Кралев: Затворете незабавно чалготеките в Зимния дворец
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2014 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майки към министър Кралев: Затворете незабавно чалготеките в Зимния дворец

София /КРОСС/ Очакваме от новия министър на младежта и спорта Красен Кралев да прояви воля и държавническа мъдрост и още в близките дни да преустанови дейността на огромните чалготеки, настанени и функциониращи на пълни обороти в Зимния дворец на спорта в Студентски град в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. Това заявиха от Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град".
Зимният дворец на спорта е в активите на „Академика 2011" ЕАД - търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в София и страната с принципал Министерство на спорта. Като принципал на дружеството, министър Кралев е правото си незабавно да изиска прекратяване на наемните договори със собствениците на въпросните чалготеки, защото те развиват търговска дейност в спортното съоръжение без законно основание и са превърнали Зимния дворец в място, където се въртят кючеци и се лее високоградусов алкохол до ранни зори, отбелязват от Сдружението на майките. От родителската организация припомнят, че трансформацията на държавните спортни обекти в дискотеки, дънещи денонощно поп-фолк, ги превръща и в много привлекателна дестинация за крими контингента, както и за многобройни пласьори на дрога, опиати и жива плът, а кървавите среднощни побоища и инциденти на паркинга пред тези чалготеки също не са рядкост.
Ако не се вземат спешни мерки, напълно е реална опасността София да изгуби безславно и присъдената й съвсем наскоро престижна титла Европейска столица на спорта за 2018 г., предупреждават от родителската организация. Причината е, че въпросната титла „Европейска столица на спорта" не е толкова свързана с домакинства на важни спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира и насърчи активния начин на живот. Акцентът е именно върху развитието на масовия спорт, върху значението на спорта като приоритет, а това е в крещящ разрез с досегашната скандална политика на анонимните чиновници в спортното министерство, които с лека ръка през годините допуснаха чалга индустрията и поп-фолк дискотеките буквално да „превземат" и окупират модерно и голямо спортно съоръжение като Зимния дворец на спорта, изтъкват майките.
Повече от ясно е, че и нерадостното представяне на българските спортисти на Зимните Олимпийски игри през 2014 в Сочи също е закономерно следствие на налаганата и провеждана от години абсурдна практика спортни съоръжения, собственост на държавата, да се преустройват и отдават под наем за чалга дискотеки и питейни заведения, убедени са в Сдружението на майките срещу насилието.
Надяваме се, че министърът на младежта и спорта г-н Кралев ще съумее да накара чиновниците от ведомството си да предприемат мерки за незабавно затваряне на поп-фолк дискотеките в Зимния дворец, които нямат място в едно така престижно спортно съоръжение, заявяват в заключение от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". Надяваме се и още в самото начало на 2015 г. да започне и големият ремонт и модернизация на Зимния дворец на спорта, за да отговаря той наистина на всички европейски изисквания и стандарти, посочват от родителската организация.