Спасените моряци от „Елга-1“: Корабът беше претоварен
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2014 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасените моряци от „Елга-1“: Корабът беше претоварен

София /КРОСС/ Нашият кораб беше претоварен - превозвахме 6000 тона въглища, а максималното тегло на товара трябваше да е 4600 тона. Това споделиха за „Преса" моряци от екипажа на бедствалия в Черно море руски кораб „Елга-1" след първата си нощувка в хотел в центъра на Варна. Противно на очакванията им те не са били подложени на медицински преглед след претърпяното бедствие и 2-часовия престой в зимното море. Здравословното им състояние видимо е добро, макар че няколко души се оплакват от повишено кръвно налягане.
След разговори със застрахователя на плавателния съд станало ясно, че екипажът от руски моряци ще остане във Варна поне до вторник.
Вчера до Балчик бе провлачен и корабът „Елга-1", който те напуснали по заповед на капитана. В района на бедствието той бил намерен, преди да потъне окончателно, от плавателни съдове на специализираната във влекачни и спасителни операции холандска фирма „Мултрашип", която има офис в Бургас. Близо до българския бряг нейни експерти се опитваха да спрат нахлуването на вода, а водолази оглеждаха корпуса на авариралия кораб. В района бе и екип на „Морска администрация" начело с директора на структурата й във Варна кап. Валентин Енчев.
Както „Преса" съобщи, целият 13-членен екипаж, в който има и една жена, бе докаран в петък вечерта в морската столица от плаващия под флага на Маршаловите острови кораб „Сий спайдър", който продължава да доставя тръби за газопровода „Южен поток". Той е бил най-близкият плавателен съд, който се отзовал на подадения от капитана сигнал за бедствие на 3 декември вечерта на 97 мили източно от Варна. Тогава в машинното отделение започнала да нахлува вода през салника на дейдвудната втулка, а най-мощната помпа излязла от строя и водата заплашвала да залее двигателите.
„Елга-1" плавал от руското пристанище Темрюк за Варна. Той е построен през 1991 г., има товароподемност 6277 тона. Мениджър му е базираната в Темрюк компания Maritime Cargo Shipping Co Ltd.