Имоти на мафията стават приютиКопирано от standartnews.com
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2014 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Имоти на мафията стават приютиКопирано от standartnews.com

/КРОСС/Палати на мафията да стават приюти, предлага шефът на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. По-добре е вместо да се продават на търг отнетите имоти да се превръщат в старчески домове, детски лагери или градини, читалища, обясни Георгиев, цитиран от "Стандарт". Причината е, че много често престъпниците си ги откупуват обратно. Комисията е засекла поредица от подобни случаи.

Според закона отнетите палати и лимузини се обявяват от НАП на публичен търг като няма ограничение кой участва в него. Единственото изискване е да се внесе процент от първоначалната цена по сметката на данъчните. Така бандитите с минимални загуби успяват да си върнат отнетото и да изперат допълнително укрити доходи от други престъпления. Потенциални купувачи пък се притесняват да участват в търг за имоти на знакови фигури. Така например никой не искал да купи отнетото от Митьо Очите по Черноморието.

Държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите от нея имоти, смята Пламен Георгиев. Комисията предлага вместо да се обявяват на търг, отнетите имоти да стават социални заведения. "Здравословно е за обществото да види, че имот, отнет от престъпник, се превръща в детски ясли, в дом за стари хора, в читалище. Така става в Италия и други държави, но не и в България, а когато никой не купи даден имот от страх, той се руши и има нужда от скъпа поддръжка. Нас ни боли, защото сме се преборили за тях в съда - а не можем да внасяме промени в законите, но и не бива и да питаме, за да не ни заподозрат в корист. Можем само да се надяваме да се промени законът, който сме призвани да изпълняваме", коментира Георгиев.