160 000 души ще плащат по-големи осигуровки
Секция: ИКОНОМИКА
10 Декември 2014 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
160 000 души ще плащат по-големи осигуровки

/КРОСС/97 000 българи, които получават над 2400 лв. месечно, ще плащат догодина по-високи осигуровки. Това става заради увеличението на максималния осигурителен праг от 2400 на 2600 лв. от 1 януари.

Броят на засегнатите от промяната съобщи управителят на НОИ Бисер Петков при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

С по-високи осигуровки ще бъдат ударени и над 60 000 земеделски стопани, пише „24 часа". При тях причината е увеличението на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лв. месечно. „Ако досега земеделците са плащали осигуровка към НОИ в размер на 64,92 лв. на месец, то от 2015 г. вноската им ще е вече 108,36 лв.", пресметна от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова депутатите да отхвърлят това увеличение, защото щяло да накара земеделските производители да минат в сивия сектор, както това е станало при предишното увеличение на техния осигурителен доход при предното правителство на ГЕРБ. Местан обяви и че очаква протести на земеделските производители.

319,99 лв. трябва да е средната пенсия през следващата година, предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване. За тази година средният размер на пенсията е 308,53 лв.

Разходите на общественото осигуряване догодина ще надхвърлят 10% от БВП, но пенсиите остават все така ниски, обяви пък пред депутатите вицепремиерът Ивайло Калфин. Затова според него с промени в бюджета на ДОО между първо и второ четене трябва да се даде възможност за стабилизиране и адекватност на пенсионната система. Държавната субсидия за НОИ вече е 53%, подчерта Калфин в изказването си. Вицепремиерът обаче не изчака дебатите по проектобюджета, а отиде да преговаря със синдикатите и работодателите за реформа на пенсионната система.

От БСП пък поискаха да бъде обвързано обезщетението за майчинство за втората година с размера на минималната работна заплата.

От следващата година в пенсия вече ще се излиза, без да е необходимо преди това да се прекъсва работа, съобщи още управителят на НОИ Бисер Петков.