Лавров: В отношенията с ЕС жестовете на добра воля вече не дават резултат
Секция: Русия
10 Декември 2014 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: В отношенията с ЕС жестовете на добра воля вече не дават резултат

/КРОСС/ Москва няма намерение да обсъжда критериите за снемането на западните санкции, но ако ЕС покаже здрав разум, тя е готова за конструктивен диалог по този въпрос. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в ексклузивно интервю за РИА Новости. Правейки равносметка на годината, министърът на външнополитическото ведомство разказа за сегашното ниво на отношенията на Русия със САЩ и ЕС, за перспективите на украинското уреждане на кризата, сирийския проблем, а също и за източната посока на руската политика. 

Кореспондент: Русия страда от западните санкции, най-напред – от европейските, а нашите партньори в ЕС – от ответните мерки на Русия. Доколко продуктивна е линията на запазване на тези ответни мерки? Не излиза ли, че Москва заради съхраняването на лице, политически престиж рискува благополучието на гражданите на страната?

Сергей Лавров: За съжаление, в отношенията с ЕС ние приближихме онази черта, коигато жестовете на добра воля вече не дават необходимия резултат.

Не трябва да забравяме, че сегашното положение на нещата е следствие на онази политика, която Брюксел провеждаше спрямо Украйна, и по-точно, като подкрепи извършения от ултранационалистите държавен преврат и въоръжено превземане на властта. В резултат страната се оказа на границата на разкола, беше въвлечена в бездната на братоубийствената война. После ЕС неоснователно се опита да ни прехвърли отговорността за случилата се трагедия, въведе спрямо Русия едностранни санкции, практиката на прилагане на които е нелегитимна, осъдена е от Генералната Асамблея на ООН и противоречи на нормите на СТО. При това логиката на увеличаване на санкциите има малка връзка с развитието на украинската криза.

Ние много пъти сме заявявали, че опитите да се разговаря с Русия с езика на ултиматума са абсолютно неприемливи и безперспективни. Отговорът ни на тези стъпки беше балансиран, отчиташе правата и задълженията на Русия с оглед на международните договори, включително и в рамките на СТО.

Русия премина към съответните мерки от икономически характер едва след като западните страни въведоха финансови ограничения за големите държавни банки, които са основни кредитори на промишления и селскостопанския сектор. След като затрудни достъпът на руските финансови институции до европейските кредитни ресурси, Брюксел, по същество, създаде за европейските стоки по-изгодни условия на нашия вътрешен пазар.

Съответно, мерките за ограничаване на вноса на хранителните стоки от ЕС не са санкции. Това е наше право за защита на националните икономически интереси и борба с недобросъвестната конкуренция. Действията на Русия са основателни и законни.

Ние нямаме намерение да обсъждаме каквито и да било критерии за сваляне на санкциите. Свалянето им е работа на онези, които ги е въвел. Разбира се, ако ЕС покажат здрав разум, ще сме готови за конструктивно взаимодействие по този въпрос.

Кореспондент: Отчитайки сложните отношение със Запада, много експерти говорят за някакво разгръщане на руската външна политика и външна търговия на Изток. Очевидно е, че главният партньор в тази посока е Китай. Не се ли опасявате, че зависимостта от КНР ще стане твърде силна и Пекин може се възползва от това в свои интереси?

Сергей Лавров: Страната ни провежда многовекторен външнополитически курс, което е залегнало в одобрената от президента през февруари 2013 г. нова редакция на Концепцията на външната политика на Русия. Настроени сме да развиваме взаимноизгодни равноправни отношения с всички, които проявяват към това насрещна готовност.

За нас взаимодействието с Азиатско-Тихоокеанския регион има стратегически, приоритетен характер през целия XXI в. и Русия като тихоокеанска държава всестранно ще използва огромния си потенциал на Далечния Изток и Източен Сибир. Оттук и нашият интерес км активното включване в интеграционните процеси в региона. В същото време ние бихме искали да направим това не като алтернатива на връзките с ЕС, а едновременно със задълбочаването им.

Отношенията ни с КНР нямат конюнктурен характер и не са насочени срещу някого. Ние сме две големи държави, които по волята на историята живеят в тясно съседство.

Във второто десетилетие на XXI в. връзките ни придобиха характер на всеобхватно равноправно партньорство и стратегическо взаимодействие. Зад тази формула стои интензивно задълбочаване на политическите контакти, практическо коопериране, сътрудничество на международната сцена. Както многократно са отбелязвали лидерите на нашите страни, отношенията между Русия и Китай в момента са най-добри за цялата тяхно история.

Причината за толкова успешното развитие се корени в това, че то се осъществява на здравата основа на взаимното отчитане на интересите, взаимното уважение, равенство, ненамеса във вътрешните работи. Ето това е в пълния смисъл на думата взаимноизгодни отношения, в които няма по-големи и по-малки, водещи и водени. Посоката на руско-китайските отношения е прокарана с оглед на коренните интереси на народите на двете страни и нямаме намерение да я променяме.

Очевидно е, че ако отношенията между останалите страни биха наподобявали руско-китайските, то това само би било от полза за международната стабилност и сигурност.

На бъдещите руско-китайски отношения гледаме с оптимизъм.

Кореспондент: След изборите в Украйна Вие казахте, че непременно ще се срещнете с колегата от Киев. Кога се планира такава среща? Възприемате ли сегашното ръководство в Киев като партньор за преговорите, което е готово да намери реално решение на кризата в Украйна?

Сергей Лавров: Ние сме открити за конструктивен диалог. С украинските ни колеги винаги се старая да поддържам нормални работни контакти, по време на които обсъждаме текущи въпроси, включително и реализацията на споразуменията, постигнати на високо равнище.

Днес нашият основен партньор в Киев в търсенето на решение на конфликта в югоизточната част на страната е президентът Петро Порошенко. Предложеният от него мирен план и съответните инициативи на президента Владимир Путин станаха фундамент на известните Мински договорености, чието безпрекословно изпълнение е ключ към жизнеспособното уреждане на сегашната криза. Самият Порошенко неведнъж публично е заявявал, че е недопустимо възобновяване на бойните действия в Донбас. Надяваме се, че думите му ще бъдат подкрепени с практически стъпки за деескалиране на напрежението и настъпване на траен мир в Донецка и Луганска области, за начало на вътрешноукраински политически диалог.

Кореспондент: Как оценявате работата на наблюдателите на мисията на ОССЕ в зоната на конфликта в Донецка и Луганска области? Доколко е ефективна и непредубедена?

Сергей Лавров: Безусловно, самият факт, че на украинска земя присъства значителен брой международни наблюдатели, според нас, изигра определена стабилизираща роля. Заедно с това, откровено казано, ние очаквахме повече.
Резултативността от работата на наблюдателите, приносът им за уреждането на вътрешноукраинската криза пряко зависи от техните безпристрастни и адекватни оценки за ставащото в Украйна. Трябва да признаем, че в някои случаи на наблюдателите не им достига твърдост и принципност.

От полезрението на наблюдателите „изпадат” факти за широкомащабното използване от украинските военни на тежки въоръжения и забранени боеприпаси срещу мирното население, целенасоченото унищожение на жизненоважни обекти в градовете в югоизточната част на страната. В силно ретуширан ключ има информация за хуманитарното положение в Донбас. Отразяваха се размито, а някъде и съвсем са подминати трагедиите в Одеса и Мариупол, въздушните удари срещу Луганск, планомерното унищожаване на Славянск, фактите по неоснователните арести, избивания и убийства на руски журналисти. При това явно прекомерно внимание се обръща на придвижванията на опълченците, на военната им техника.

Всички ние разбираме в какви условия трябва да работят наблюдателите. Става въпрос не само за най-силния политически натиск от страна на Киев и западните му ръководители. Пряко застрашен е животът на наблюдателите на ОССЕ, чийто имунитет, както се изясни, е гарантиран от Киев само номинално.

/Гласът на Русия/