Подсъзнателният страх на олигархията
Секция: Коментари
10 Декември 2014 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подсъзнателният страх на олигархията

/КРОСС/Интересна случка от дебата за социалната държава между Петър Ганев и Петър Волгин. Ганев, който този път се беше подготвил, а на места говори дори и интересно, стига до класическия капан за десни в България. Те всички, рано или късно, попадат в него с драматичен писък. Значи, от една страна, те не са за "социална", а за "правова" държава (сякаш едното може да бъде разделено от другото) и винаги стигат до темата, че не пазарът е виновен (пазарът е непогрешим, хахха), а политиците и олигархията изкривяват всичко. Тоест олигархията пречи. Ако питате онези летни протестиращи от миналата година и те бяха на протест срещу олигархията. Съществена част от дясното фентъзи е това, че ако се установят някакви мистични "правила", държавата изведнъж ще дръпне все едно сме й сипали ракетно гориво в двигателите, а всички дечица ще растат доволни, красиви и дебели под благия поглед на проповедниците на църквата на Айн Ранд. Но понеже никой не може да спре човека да вярва в политическия чиклит, всеки десен, ако го спрете на улицата, ще ви кажа, че негодува, мрази, хейти олигархията. Същото направи и Ганев. В момента обаче, в който дадеш инструмент на десницата за разправа с тази олигархия - а именно отнемането на нейната собственост, което е политическия еквивалент на удар с чук в топките, десният почва да върти очи, да говори несвързано и всячески да отбягва тази тема. Същото стана на дебата - Ганев стигна до задънената улица - олигархия има, но няма как това да се промени насила. Волгин каза точно обратното - "ами дайте поне да опитаме". Направи ми впечатление, че точно в тази част присъстващият на дебата мастит бизнесмен Сашо Дончев, очевидно прероден като закален либертарианец в този си живот, почна да нервничи. Той усети, че десният икономист е в капан, от който няма мърдане. След това, когато Волгин вече предложи наистина да опитаме да вземем собствеността на олигарсите (не на всички богати по принцип, а просто на тези, които са забогатели по нечестен начин), защото, цитирам дословно, "това са нашите пари", Дончев вече не издържа и почна да мърмори на висок глас: "Не са вашите пари. Не са вашите пари". Тогава Волгин нанесе големият удар - "Добре де, на другите ще ги вземем, вашите може и да ги оставим...". Мисля, че този дебат ще се запомни с това. С нервниченето на Дончев и с готината шега на Волгин.

Но след това, когато старият репортер излезе в студената софийска нощ и се загледа в капещите над неоновите светлини едри снежинки, се замисли по една изключително важна тема. Малко знам за Сашо Дончев и не съм наясно дали той може да бъде причислен към тъмната група на бизнесмени, които можем да наречем истински олигарси. Но не това е важното. Важното е, че един едър бизнесмен, който при това не бе посочен пряко, изведнъж се разпозна в идеята за народно отмъщение. Дори не за народно отмъщение, а за желанието за постигане на някаква справедливост.

И тогава загрях, че всеки един от българските богаташи, особено от тези, които са си натрупали кинтите, присвоявайки народни ресурси, без грам иновативност, а с безмерна алчност, всъщност дори на чисто генетично ниво знаят, че рано или късно тази страна пак ще стигне до времето, когато въпросът за собствеността ще бъде поставен на масата. В някакъв друг свят, в друго време сигурно това знание нямаше да е така остро и болезнено, но в нашата държава това подсъзнателно усещане съществува. И тук съучастник на олигархията съвсем не са левите хора, а парадоксално десните. Когато въпросът за справедливостта се постави в неговата изчистена форма, а именно, не е ли време да се опитаме да поправим прехода, който бе прецакан, защото някои предварително си раздадоха асата, те почват да си съскат клишетата и всеки разговор замира. Как се побеждава олигархия, ако не я удариш там, където най-много я боли. А там я боли. Ударът там я кара да вика.

Гледах как капят снежинките и си мислех, че България е минавала няколко пъти през този процес, когато унизените и оскърбените класи са получавали достатъчно сила, за да могат да поставят въпроса по категоричен начин и изпитах лека радост от това, че олигархията се страхува. Това е нейният единствен страх. Ако бъдат отсечени животворните й корени, всичко онова, което я пълни с ресурси, тя ще се разтопи като снежен човек през лятото. С други думи, има радикално решение на въпроса, който тормози всички ни. И тук не призовавам за процеси, трибунали или нещо такова. Но е ясно, че ако оставим собствеността на олигархията, можем да забравим всякакви светли идеи за различно бъдеще. И най-кресливите борци срещу нея всъщност ги е страх да приложат единствения инструмент, който работи.

Вървях в зимната си нощ и си казах, че надежда още има. Тази страна стана чудовищна люлка на десни експерименти, обикновените хора бяха изсмукани, смачкани, обезкървени, лишени от надежди, от мечти, от радости, те бяха крадени, грабени и подтискани, но, въпреки всичко, олигархията още се страхува от тях. Битката не е изгубена докрай. Те знаят, че всичко може да се преобърне. И най-вероятно ще се преобърне, когато най-малко го очакват.

Стори ми се дори, че снежинките капят революционно...

Александър Симов - Поглед Инфо