Средиземно море е най-смъртоносният емигрантски път
Секция: СВЯТ
10 Декември 2014 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Средиземно море е най-смъртоносният емигрантски път

/КРОСС/Най-малко 3419 емигранти са загинали в Средиземно море от началото на тази година. Това го прави „най-смъртоносният път в света", заяви в сряда агенцията на ООН, отговаряща за бежанците.

От началото на годината над 207 000 емигранти са се опитали да прекосят Средиземно море. Това число е почти три пъти по-голямо от предишния рекорд през 2011 г., когато 70 000 напуснаха страните си по време на Арабската пролет, пише АФП.

Службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) е създадена на 14 декември 1950г. от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Агенцията разполага с мандат да води и координира международните действия за закрила на бежанците и разрешаване на техните проблеми по територията на всички държави.

Основната цел на службата е да гарантира правата и благосъстоянието на бежанците. Тя се стреми да осигури на всички възможността да упражняват правото си да търсят убежище и да намерят закрила в друга държава, с възможност доброволно да се завърнат в родината си, да се интегрират в местното общество или да се пренесат в трета страна.

На агенцията е възложен също и мандат да оказва помощ на лицата без гражданство (апатриди).

ВКБООН е помогнала на десетки милиони хора да изградят отново живота си, пише в сайта на агенцията. Тя има 7680 служители, които работят в повече от 125 държави, Службата продължава да оказва помощ на близо 34 милиона души по целия свят.