Паметникът на ген. Скобелев възстановен в Москва
Секция: КУЛТУРА
10 Декември 2014 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паметникът на ген. Скобелев възстановен в Москва

/КРОСС/ Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев, аташето по отбраната генерал Детелин Мажгуров,  както и посланиците на Румъния, Сърбия и други дипломати от балканските страни бяха гости на официалната церемония по възстановяването на паметника на генерал Михаил Скобелев в Москва, съобщиха от посолството на България в Русия.

Монументът на ген. Скобелев, разрушен през 1918 г., беше издигнат отново пред Академията на Генералния щаб на Въоръжени сили на РФ на 9 декември, Ден на героите на отечеството. Възстановяването на паметника е плод на 23-годишните усилия на Международния Скобелевски комитет, на Руското военно-историческо общество, активно беше подкрепяно през годините и от България.

На церемонията руските официални представители подчертаха ролята на генерал Скобелев за развитието на руската армия, за победните й походи на Балканите по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Именно освобождението на Плевен през 1977 г. носи истинската слава на генерала.

“Враговете са се бояли от него. Появата му на фронта е предизвиквала трепет и ужас, офицерите са му завиждали, а войниците са го боготворили”, заяви министърът на културата Владимир Медински, който е и председател на Руското военно-историческо общество.

Паметникът е проект на скулптора Александър Рукавишников и представлява бронзова конна статуя на “белия генерал” върху гранитен пиедестал с височина 4 м.

Гости на официалната церемония, организирана от Руското военно-историческо общество, бяха Сергей Иванов, ръководител на президентската администрация на РФ, министърът на културата Владимир Медински, председателят на Международния Скобелевски комитет космонавтът Алексей Леонов и др.