Пропастта между богатите и бедните в страните от OECD е достигнала най-високото ниво от 30 години насам
Секция: СВЯТ
10 Декември 2014 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пропастта между богатите и бедните в страните от OECD е достигнала най-високото ниво от 30 години насам

/КРОСС/ Пропастта между богатите и бедните в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) е достигнала най-високото ниво от 30 години насам, показа най-новото проучване на международната институция, наречено „Фокус върху неравенството и растежа". 

Като цяло най-богатите 10% печелят 9,5 пъти повече от това, което най-бедните изкарват. През 1980 г. са печелили седем пъти повече. В САЩ растящото неравенство струва на икономиката почти седем процентни пункта от ръста на БВП между 1990 г. и 2010 г., докато Обединеното кралство е изгубило почти девет процентни пункта. Гърция и Турция са единствените страни, в които ОИСР отчита лек спад на неравенството.

Въпреки това от OECD посочиха, че преразпределението на богатството чрез данъци и обезщетения не помага на икономическия растеж. „По-голямото равенство преди кризата от 2008 г. помогна за увеличението на БВП на глава от населението в Испания, Франция и Ирландия", изтъкна организацията.

„Това е категорично доказателство, че справянето с високото и нарастващо неравенство е от решаващо значение, за да се насърчи силният и устойчив растеж. Това трябва да бъде в центъра на политическия дебат", заяви Анхел Гурия, генерален секретар на OECD. „Държави, които насърчават равните възможности за всички от най-ранна възраст, са тези, които ще растат и ще се развиват", добави той.