Киев прокопава дълбок ров по границата с Русия
Секция: СВЯТ
10 Декември 2014 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киев прокопава дълбок ров по границата с Русия

/КРОСС/ Украйна ще строи стена по границата с Русия. Тя ще е дълга около 2000 км, ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел и по нея ще тече ток. Ровът ще струва около 8 млрд. гривни ($517,3 млн.), уточни Яценюк.

Изграждането на рова, който ще подсили границата с Русия, ще отнеме до четири години. Това заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк по време на заседание на правителството, съобщава ТАСС.

Яценюк обяви на 3-и септември, че Украйна започва да укрепва 2295-километровата си граница с Русия. В съответствие с проекта, кръстен с кодовото име „Стена", ров с ширина 4 метра и дълбочина 2 метра ще бъде прокопан по сухопътната граница с Русия.

Ровът ще бъде допълнен със системи за оптично-електронно наблюдение, наблюдателни кули и други съоръжения. Системи за дистанционен контрол ще бъдат инсталирани по морската граница между двете държави.

Преди около две седмици Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, заяви, че "Стена" е неприемлива.
„Стената разрушава живота на хората и техните семейства. Това е неприемливо. Необходимо да се укрепи идеята за „Общ европейски дом", заяви Ягланд.