Кражба на кабели остави Ботунец без ток
Секция: ИКОНОМИКА
18 Декември 2014 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кражба на кабели остави Ботунец без ток

/КРОСС/ Нагла кражба остави клиенти на ЧЕЗ без ток в кв. Ботунец в София тази нощ. Късно снощи неизвестни лица са нахлули във възлова станция „Ботунец 1" и са предизвиквали умишлено пожар с автомобилни гуми. Вследствие на пламъците са аварирали съоръжения на компанията и кварталът е останал без електрозахранване. Възползвайки се от тъмнината, крадците са прониквали в трафопост на ЧЕЗ в квартала и са изнесли 30 м медни кабели.

Екипите на ЧЕЗ реагираха веднага след установяване на аварията и към 4 ч. електрозахранването в по-голямата част на квартала беше възстановено. Работата по подмяна на откраднатите кабели продължи и по-късно и към момента всички клиенти имат ток. Служители на компанията отстраняват щетите в запалената възлова станция.

"Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в подобряване на услугата.Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на годината до момента вследствие на кражба са подменени близо 80 хил. м кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 т трансформаторно масло. ЧЕЗ призовава за нетърпимост към подобни престъпни действия.