СГС излезе с позиция във връзка с писмото на 24 съдии до ВСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2014 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СГС излезе с позиция във връзка с писмото на 24 съдии до ВСС

/КРОСС/Ръководството на Софийски градски съд /СГС/ изрази недоумение от новото писмо на съдии с призив за оценка на компетенциите му от Висшия съдебен съвет /ВСС/.

В официална позиция, изпратена до Съвета, с копия до Народното събрание и представителството на Европейската комисия, ръководството на съда сочи, че са извършени две проверки на компютърното разпределение на делата и издадените препоръки се изпълняват.

Тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло, се заявява в позицията.

Според зам.-министъра на правосъдието Петко Петков писмото на посланиците помага за реформирането на съдебната система, макар това е натиск под някаква форма. Сигнали на недоволните съдии срещу противоправните действия на ВСС е имало и вероятно за в бъдеще ще има, коментира Петков тази сутрин пред БНТ. Според него е важно да се говори за реформа, защото тогава тя се случва.

Лично като съдия и като човек от гилдията той подкрепя категорично колегите си от Софийския градски съд, които отново настояха Висшия съдебен съвет да провери ръководството на градския съд. В момента текат няколко проверки в Софийския градски съд, потвърди Петко Петков.