Трета световна?
Секция: Анализи
23 Декември 2014 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трета световна?

/КРОСС/ Всички събития напоследък сочат, че се заражда трета световна война. Тя е провокирана от САЩ с активното участие на Евросъюза. Насочена е преди всичко към Русия и косвено - към Китай. Предлогът - събитията в Украйна.

Наблюдава се рядко съгласие между двете партии в САЩ

На 4 декември Конгресът прие резолюция 758, разрешаваща на президента да втвърдява санкционните мерки и да засилва изолацията на Русия, да доставя оръжие и друга помощ на управляващите кръгове в Украйна и да засилва американското военно присъствие в граничещи с Русия страни. Всички нарастващи провокационни действия по отношение на Москва съдържат в себе си редица елементи, които в съвкупност свидетелстват за нова студена война, допускаща, за разлика от първата, вероятност от глобална война с използване на ядрено оръжие. Някои агенции, занимаващи се с въпроси на сигурността, вече разработват планове в случай на ядрено стълкновение.

Провокационните действия на Запада се състоят от три елемента. Първият - това са санкциите, осигуряване идването на власт на марионетъчно правителство и шумна пропагандна кампания.

Вторият елемен е пълният контрол над киевската власт, превръщащ Украйна в марионетна държава. Уважаваният журналист Робърт Пери - същият, който разследва „Ирангейт", съобщава, че новият министър на икономиката на Украйна Наталия Яреско - бивш служител на Държавния департамент и американска гражданка - е получила украинско гражданство само няколко дни преди встъпването си в длъжност. До неотдавна тя оглавяваше редица компании, финансирани от САЩ и създадени за работа в Украйна. Сега става по-ясна фразата „fuck EU", която изтърва през февруари помощник-държавният секретар Виктория Нуланд. Всъщност тя искаше да каже: „По дяволите! Украйна е наша - ние сме платили за това."

Третият елемент е пропагандната война. Върху големите медии и техните журналисти се оказва натиск, за да пишат само онова, което оправдава провокациите на Запада и да скриват всичко, което ги поставя под съмнение. Същите тези журналисти, които след „летучки" в посолствата на САЩ или във Вашингтон изпълваха страниците на вестниците си с лъжи за наличието на оръжие за масово унищожаване у Хюсеин, сега повтарят измислиците за руската агресия в Украйна. Друг известен журналист - Джон Пилджър, заяви неотдавна, че ако журналистите не бяха допуснали пропагандната война, войната в Ирак можеше да бъде избегната. А там до края на миналата седмица са загинали1 455 590 иракчани и 4801 американски военнослужещи.

Колко украинци трябва да загинат в подготвящата се война? А граждани на други страни?

За каква демокрация можем да говорим, когато 67% от американците са срещу доставките на оръжие за Украйна, а 98% от техните представители гласуват „за"!? За каква демокрация в Европа можем да говорим, когато съществуват подобни или дори по-големи разногласия между гражданите, от една страна, и правителствата от ЕС и Европейската комисия, от друга? Или когато Европейският парламент продължава да се занимава със своите всекидневни дела, когато Европа е подготвяна да се превърне в поредния театър на военните действия, а Украйна - в поредната Либия!?

Боавентура де Соуса Сантос