Прогноза: Бареков си отива, идва ред за нов проект
Секция: Коментари
23 Декември 2014 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прогноза: Бареков си отива, идва ред за нов проект

/КРОСС/Николай Бареков има право да се чувства самотен. Депутатите му го напускат, а няма кой да го защити. А какви горещи застъпници си имаше той, помните ли? "Бареков е агент на промяната", "много е иновативен, има какво да се учи от него" (Харалан Александров). "БСП и ГЕРБ са ЦСКА и "Левски", Бареков е "Лудогорец" (Андрей Райчев). "Бареков има харизмата на ранния Борисов (Кольо Колев). Днес, когато депутатите му го критикуват заради изявления "от името и вместо парламентарната група" и очакват "господин Бареков да се съобразява с правилата, които сам е подписал", няма кой да изкрещи срещу тази неправда, да го представи като жертва на мафията и задкулисието, да предрече възкръсване на този феникс... Но така преминава световната слава. Беше ясно, че покрай проблемите на Цветан Василев Барековата ще мине бързо.

За хората, които не следят в подробности българската политика, ще припомним фактологията на разпада от последните дни. Внимавайте, никак не е лесно.

Най-напред Николай Бареков обяви, че оттегля подкрепата си от Български демократичен център (БДЦ - името на парламентарната група, която е част от Народното събрание; тя е коалиция, а партията на Бареков - България без цензура (ББЦ), е една от нейните членки; успоредно с това има още едно ББЦ - предизборната коалиция). Бившият телевизионер се мотивира с подкрепата на поправките в закона за МВР, които част от депутатите от групата оказаха ("Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в ръцете на Цветан Цветанов"). Както и с рамото, което дадоха по отношение на "реформата" в пенсионната система. Стана ясно, че

Бареков визира основно народните представители от "Лидер"

(партията на бизнесмена Христо Ковачки, също член на БДЦ и коалицията ББЦ). Но щял да продължи да подкрепя своите шестима депутати, които пък трябвало сами да решат дали да останат в парламентарната група... В следващите 48 часа нещата не станаха по-ясни - БДЦ излезе с декларация, в която се разграничи от лидера си и избра за говорител Любен Дилов-син, който дори не е депутат; но друг депутат - съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев гръмко обяви, че остава лоялен на Бареков; за капак Бареков каза, че напуска председателския съвет в коалицията ББЦ, излиза от коалицията, но продължава да е лидер и говорител на партията ББЦ; шестимата му народни представители пък остават "формална част от парламентарната група на БДЦ, а партията им ги задължава да гласуват по своята съвест". Т.е. коалицията, която влезе в парламента, я няма, обаче я има парламентарната група, която бе съставена от същата коалиция, а депутатите на самоотказалия се и саморазграничил лидер остават членове на групата "формално и по съвест". Жалко, че Харалан Александров и Райчев мълчат, нужни са поне трима всичколози, за да обяснят какво точна се случва.

Предвестникът на целия този маскарад

бе еманципацията на фамозната Ана Баракова, както и напускането на Росен Петров. Но не това е важното. По-важни са следствията:

Първото е, че след падането на царя в това бутафорно царство парламентът се сдоби с нов важен играч - Христо Ковачки. Депутатите на партия "Лидер" са петима - малко на теория, но много на практика при крехките парламентарни баланси. И преди се знаеше, че бизнесменът ще е фактор в Народното събрание, но влиянието му става пряко сега. Ето една интересна подробност за "Лидер" и Бареков - изборният резултат на ББЦ е висок в Западна България, където са силни позициите на тази партия, респ. на Ковачки (Перник - 9.9%, Кюстендил - 12.9% и т.н.; при 5.7% за страната). Така че, ако някой още не си е обяснил изборния успех на Бареков, нека е наясно с този факт (естествено, спестeн от ранните апологети).

Второто следствие от разпада на групата на Бареков е, че имаме цели 14 депутати, които влизат пряко в свободната парламентарна търговия. Това предполага непредсказуеми вотове, мнозинства, прегрупирания - всичко, от което непочтената политика има нужда. Но това е положението, то, донякъде, е прецедент - за първи път лидер на една политическа сила се отказва от нея. Но още от момента, в който Бареков предпочете да е европейски депутат, стана ясно, че лидерството му над

тия фамозни ББЦ-та и БДЦ-та е символично и временно

Третото следствие е, че едни 200 000 гласа (колкото взе ББЦ) все повече стават свободни. Политтехнолозите знаят защо.

Накрая една прогноза. Финалната (засега) декларация, в която бившият журналист разяснява кой какъв е и защо, завършва така - "изпълнителният съвет на ББЦ дава правото на своя председател Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок, който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт". Хайде на бас, че старите му приятели ще го изоставят. Те ще обговарят нов проект.

Източник: "Сега"