Надзорният съвет на НЗОК с резерви към рамковия договор
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2014 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надзорният съвет на НЗОК с резерви към рамковия договор

/КРОСС/Надзорният съвет на Националната здравна каса е против подписването на Националния рамков договор за 2015-та година, обяви след заседание на съвета управителят на Здравната каса Румяна Тодорова.

На 17-ти имаше среща между Надзорния съвет на касата и управителния съвет на Лекарския съюз, където бяха коментирани техните предложения за увеличаване на цените на някои дейности. До едно време се стигна до компромисен вариант и така уж нещата бяха почти договорени, изведнъж Лекарският съюз се отказа от нашето предложение. Вчера получихме едно доста ултимативно писмо, в което се казва, че съборът е взел решение в събота, че текстовата част, така, както е договорена, те биха я подписали, но с договора за обем и цени те ще се съгласят, само ако се приемат техните цени. Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на Българския лекарски съюз, тоест ако се стъпи на обемите от тази година касата влиза в един сериозен дефицит с около 12 милиона за извън болничната помощ, коментра Тодорова. 

Най-големият проблем е, че увеличаването на цените е за сметка на обемите медицинска дейност и така се ощетяват пациентите, каза Румяна Тодорова: Говорим за 50 стотинки, това едва ли ще се отрази кой знае колко в месечния доход на лекарите, докато като направления за нас е съществено намаление.