МОН: Не сме одобрявали изданието „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи"
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: Не сме одобрявали изданието „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи"

София /КРОСС/ Министерството на образованието и науката се самосезира след съобщения в медиите във връзка с печатно издание със заглавие „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи". Извършена бе проверка, която констатира, че такова издание не е постъпвало за одобрение в МОН и не е одобрявано. В съответствие с нормативната уредба въпросното издание не може да се използва като помагало в учебния процес.
Проверката установи, че книжното тяло е разпространено като дарение за учениците от първи клас в рамките единствено на един столичен район. Това е станало в периода между 19 и 20 декември 2013 година. Проверката констатира също така, че въпреки безплатното си разпространение, въпросното издание не е използвано и не се използва в образователно-възпитателния процес в училищата.
Кои учебници и учебни помагала се използват във всяко училище е решение на Педагогическия съвет, съгласувано с представители на училищното настоятелство. Техният избор се предопределя от одобрените от МОН учебници и учебни помагала. На електронната страница на Министерството в директория „Учебници" е публикуван пълният списък на учебниците и на учебните помагала, които са утвърдени за използване в училище за съответната учебна година в рамките на образователно-възпитателния процес.
Изданието „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи" предизвика разгорещена обществена дискусия след като в съдържанието родители откриха поредица от думи, които се възприемат като неподходящи за ранното детско възпитание и образование.