Лидерите от ОДКС приеха 22 документа на срещата на върха в Кремъл
Секция: Русия
23 Декември 2014 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите от ОДКС приеха 22 документа на срещата на върха в Кремъл

/КРОСС/ Лидерите от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) – Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан приеха 22 документа на срещата на върха, която се състоя в Кремъл. Президентите на страните одобриха и специалното заявление в края на форума.

В заявлението президентите на държавите от ОДКС изразиха обезпокоеност от нарастващата опасност от тероризма, разпространението на екстремизма в Централна Азия, в това число с отчет на афганистанския фактор. Подчертава се също така необходимостта от възстановяването на мира в Украйна.

„Считаме за необходимо уреждането на преговорния процес между страните в конфликта, в това число и за приемането на извънредни мерки за преодоляване на последствията от хуманитарна катастрофа”, се казва в Заявлението на президентите на страните от ОДКС, подписан в края на днешната среща на върха.

В документа се отбелязва, че „особена загриженост предизвикват човешките трагедии, гибелта на хората, в това число и на гражданското население”.

В заявлението на лидерите на страните от ОДКС „изразиха загриженост от заплахата от използването на информационните и комуникационни технологии за намеса във вътрешните дела на държавите, както и с цел подкопаване на държавната стабилност”.

При това президентите на страните продължават да бъдат загрижени „във връзка с използването на територията на Афганистан на терористични и екстремистки групи за дестабилизиране на ситуацията на границата на зоната на отговорност на ОДКС”.

Встъпил в ролята на домакин на мероприятието руският президент Владимир Путин съобщи за плановете да използването на новата ракета-носител „Ангара” не само за нуждите на икономиката, но и за целите на отбраната.

„Днес се състоя първият успешен пуск на ракетата-носител „Ангара”, заяви Путин пред колегите си от страните в ОДКС.

„Ракетата ще се използва не само за нуждите на икономиката, което се разбира само по себе си, но и за подсилване на отбранителната способност на Русия, а това означава и на всички членове в ОДКС”, отбеляза той.

Путин уточни, че новата ракета ще е приложима за „системата за предупреждение за ракетно нападение, разузнаване, навигация, връзка и ретранслация на различни сигнали за нуждите на отбраната”.

Руският президент отбеляза, че изстрелването на „Ангара” е много важно събитие за Русия. „В течение на много години, в продължение на последните десет години ние активно работихме над разработването и стартирането на ракетата-носител от тежък клас „Ангара-А5” и днес бе реализирано първото й успешно изстрелване”, каза държавният глава, като уточни, че тази ракета ще може да извежда на ниска околоземна обрита апарати с тегло от 24 тона и до 4 тона на геостационарна орбита”.

„Това е голяма и сериозна работа, която в тази част от програмата е изпълнена”, констатира Путин.