Петков: Стратегия за съдебна реформа задава повече въпроси
Секция: ПОЛИТИКА
23 Декември 2014 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: Стратегия за съдебна реформа задава повече въпроси

София /КРОСС/ Предложената стратегия за съдебна реформа задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Тя може да бъде приемана единствено като основа, и то не толкова добра, за сериозен дебат. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков.
От АБВ бяха категорични, че няма съмнение в необходимостта от сериозни реформи в системата, но за съжаление предложената от министерството стратегия повтаря лоши практики. Остава впечатлението, че такива стратегически текстове се правят или по конюнктурни съображения или в навечерието на доклади от Брюксел, посочи Петков. Не е нормално да искаме да приемаме стратегия за съдебна реформа за три дни и да очакваме, че тя ще отговори на обществени очаквания и ще стане основополагащ документ, заяви той. Според него текстът задава повече въпроси, отколкото дава отговори.
Приемаме го като основа, и то не толкова добра, за сериозен дебат, в резултат на който да се стигне до общоприета стратегия, каза той.
Освен провеждането на обсъждане в първите работни дни на НС, от АБВ настояват да се фиксира разумен срок между два и четири месеца за приемането на стратегията.
На пресконференцията бе засегната и актуалната през последната седмица пенсионна поправка, засягаща частните пенсионни фондове и правото на избор на всеки български гражданин сам да реши къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване.
Според АБВ с това гласуване ГЕРБ е показало на обществото, че в лицето на ДПС имат верен съюзник в необходимия момент.
Внушението за усещане на самодостатъчност е лош знак, обърна се Петков към мандатоносителя - ГЕРБ.
Той си позволи и да посочи, че някои от министрите в кабинета дават много лоши знаци на подкрепящите партии, като най-яркият пример за това е министърът на финансите Владислав Горанов. Думите му „че партии с по 4-5 % могат да подкрепят или да не подкрепят действия на кабинета" представляват един безпардонен начин на
На въпрос дали АБВ се чувства изолирана от останалите партии Петков отрече и обясни, че все пак Ивайло Калфин участва в управлението.