Путин: Евразийският съюз е отворен за съседните страни
Секция: Русия
23 Декември 2014 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Евразийският съюз е отворен за съседните страни

/КРОСС/ Евразийският съюз е отворен за други страни. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция по време на заседание на Висшия евразийски икономически съвет.
"Евразийският съюз е отворен за всички наши съседи, за страните от ОНД, отворен е и за нашите партньори от изток и от запад", подчерта той и добави, че на заседанието е подписано споразумение за влизането на Киргизия в съюза.

Киргизия влезе Евразийския икономически съюз. Президентът на Русия Владимир Путин е съобщил за подписването на документа за присъединяването на пресконференция по време на заседание на Висшия евразийски икономически съвет.Току-що бе подписан договора за присъединяване на Киргизстан, каза руския лидер. Убедени сме, че членството на Армения и Киргизия в Евразийския съюз отговарят на националните интереси на тези страни, откриват се широки хоризонти за тяхното социално-икономическо развитие, каза Путин.
Путин отбеляза, че участието на Армения да подпише такова споразумение преди, и Киргизстан в Съюза ще допринесе за развитието на тези страни. "Нарастващият брой на участниците е от полза и за самия съюз: тя увеличава капацитета на пазара, допринася за засилване на икономическите и търговските отношения, откриването на нови инвестиционни проекти", каза той.

Путин обеща, че държавите-членки на Евразийския икономически съюз ще провеждат съгласувана политика в селското стопанство, промишлеността, транспорта, енергетиката и ще се стремят да прилагат съгласувано санитарните и технически стандарти. Той припомни, че през 2016 г. трябва да бъде създаден цялостен фармацевтичен пазар. До 2019 г. трябва да има общ пазар на електроенергията, а през 2025 г. - на петрол, газ и петролни продукти. През същата година в Алмати трябва да заработи наднационален орган за регулиране на финансовия пазар на Съюза.