Шуменската МБАЛ с над 100 хил. лв. печалба за 2014-а
Секция: Здраве
23 Декември 2014 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шуменската МБАЛ с над 100 хил. лв. печалба за 2014-а

Шумен /КРОСС/ Многопрофилната болница за активно лечение ( МБАЛ) в Шумен ще завърши годината с положителен финансов резултат от над 100 хил. лв. печалба и е една от 5-те болници в страната, които нямат просрочени задължения", отчете днес изпълнителният директор на здравното заведение д-р Юлия Димитрова.
Приходите са нараснали и за деветмесечието на тази година са 13 млн. лв., за сравнение през 2013 г. те са били общо 16,6 млн. МБАЛ работи по 216 клинични пътеки, около 700 души е целият персонал.
"Болницата най-после е финансово стабилна, има добре работещ екип, който мисли първо за общата дейност и за пациента, а после за отделните структури", обяви д-р Димитрова.
Добрите финансови резултати са факт, въпреки, че разходите за персонала са се увеличили с 531 хил. лв. в сравнение с предходната година, с 6% са вдигнати трудовите възнаграждения и средната брутна работна заплата на лекарите вече е 924 лв.
20 хиляди пациенти са преминали през 2014 г. през шуменската болница и броят им е по-голям в сравнение с предходните години. В същото време икономическите показатели сочат, че въпреки повечето пациенти и увеличените дейности, е намалена стойността за издръжката на един пациент с 2-8 %.
През последните 2 години, МБАЛ е заделила 530 хил. лв. от собствените си приходи за нова апаратура, още 500 хил. лв. са дали Министерството на здравеопазването и община Шумен. За същия период здравното заведение е инвестирало и 400 хил. лв. за ремонти в отделенията по акушество и гинекология, патоанатомия, хирургия и хемодиализа. Сега се прави и ремонт на първо вътрешно отделение на 5-ия етаж в болницата. С отпуснатите от здравното министерството 250 хил.лв., ще се направи подмяна на старата 35-годишна парна инсталация на Хирургическия блок.
Болницата ще получи и 129 797 лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да ремонтира основно сградата на ТЕЛК-а и протеклите от проливните дъждове през това лято покриви на съдебната медицина, болничната картотека и терапевтичния блок. МБАЛ готви проекти и ще кандидатства по европейските програми, за да се направи нов външен асансьор и нова отоплителна система на Хирургическия корпус.
18 лекари са постъпили на работа в здравното заведение през последните 2 години, но нуждата от кадри остава- в болницата има само един гастроентеролог и няма специалист ендокринолог на щат, допълни д-р Димитрова. Пациентите със заболявания на ендокринните жлези се консултират с "външни" специалисти, но ако трябва да се лекуват по т.нар. "диабетни пътеки", ги насочват към болниците във Велики Преслав и Нови пазар. От "подмладяване" се нуждае и сестринския състав, отчита ръководството на болницата.
"Неосигурените пациенти, които няма как да върнем и работата на Спешното отделение, където пациентите чакат с часове за прием", са най-сериозните проблеми на МБАЛ към момента, допълни д-р Димитрова, цитирана от topnovini.bg.