Трайков: Ниските цени на горивата ще се задържат поне година
Секция: ИКОНОМИКА
24 Декември 2014 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трайков: Ниските цени на горивата ще се задържат поне година

София /КРОСС/ Ниската цена на горивата ще се задържи поне година, прогнозира пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „Такива са и пазарните сигнали", коментира той.
„Сметката е много проста - цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16-17 на сто. Акцизът у нас е най-ниския в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е намалял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция то стига до 15%", каза Трайков.
Икономистът Лъчезар Богданов от своя страна заяви, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените - петролът е поевтинял с около 20%, а за цялата 2014-та, спадът е около 38% за суровия петрол. На българския пазар цените са паднали с около 18%.
„Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът - това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата", каза той.