Проф. Константинов: 2014-а е нещо като година на хаоса
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2014 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Константинов: 2014-а е нещо като година на хаоса

София /КРОСС/ 2014-а е нещо като година на хаоса в света. Това заяви пред ТВ7 математикът проф. Михаил Константинов.
„Определено хаосът бе по-голям в сравнение с други години. В тези случаи има една много стабилна рецепта за подобряване на настроението, която е усъвършенстван вариант на шопската приказка „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле". Тази рецепта е просто едно оглеждане наоколо - както в близкото обкръжение на България, така и в по-далечното. Ако започнем от по-далечното, стигаме до САЩ - хаосът започва от там или по-точно не виждаме никакви разумни опити да бъде овладян", посочи проф. Константинов.
По думите му, в момента мнозина анализатори определят американския президент Барак Обама като един от най-слабите президенти на САЩ от Втората световна война насам, а някои по-решителни специалисти откровено го посочват като най-слабия.
„Не трябва да правим тази грешка, защото това не може да не се отрази на целия свят, защото няма господар на света. След като имаш най-мощната армия в света, следва да я използваш по разумен начин, най-малко за плашиш лошите. Барак Обама нито я използва, нито ги плаши. Там нещата не са добри и това е добре за нас, защото се успокояваме, че има и по-зле от нас. Лошата новина е, че когато САЩ са зле, това се отразява на всички останали в белия свят. Нека да си гледаме нашата къща и да се опитаме нещо да си оправим", обясни математикът.
„Владимир Путин от чисто прагматична гледна точка изигра няколко могъщи коза. Друг е въпросът, че няма да му стигнат силите, защото икономиката на Русия все още е слаба. Положението за Кремъл ще се влоши в случай, че преминем към нов вид енергия, защото руската политика не се преориентира навреме за да модернизира огромните си средства на държавата. Очаквам до 5 години да имаме нов енергиен източник, който ще реши проблемите с газа и нефта. Всички патенти на водородната енергетика са купени от нефтените компании, които в момента искат да изстискат и последната капка нефт, преди да съобщят, че минаваме на нещо друго", каза още проф. Константинов.