Александров: В последните месеци бяхме свидетели на поредица успешни политически ходове
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2014 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александров: В последните месеци бяхме свидетели на поредица успешни политически ходове

София /КРОСС/ Едно от нещата, които се случиха тази година в страната е силно завръщане към прозападната и проевропейската ориентация с всички условности, тъй като и западът не е в цветущо състояние. Това каза пред ТВ7 социалният антрополог Харалан Александров.
„Бяхме свидетели в последните месеци на поредица от успешни, според мен, политически ходове. Трябва да бъде поздравено правителството и премиерът Бойко Борисов, към когото има много критики заради позицията на неизбежните компромиси, които трябва да прави. Така или иначе ние имаме правителство и то някак си се опитва да функционира. Успяхме да направим важна стъпка по отношение на минималното удържане на хаоса, разпада и ентропията поне в центъра на властта", заяви Александров.
„Фактът, че това правителство се случи, започна и даде силна заявка за външнополитическата си ориентация, каквато години наред нямаше и пребивавахме някак си между двата свята, е нещо добро", каза още социалният антрополог.
Според Александров една от най-изумителните характеристики на света, в който живеем, е, че в него паралелно съжителстват различни епохи.
„Регресът в България от гледна точка на инфраструктура, социална организация и лидерство е видим. Едно от нещата, които се случиха е, че нараснаха не просто социалните, но и регионалните неравенства. Качеството на живот започва да зависи все повече от това къде си имал късмет да се родиш и докъде си успял да стигнеш в личното си развитие. Тези напрежения са неизбежни", уточни той. По думите му в последните седмици в страната има много тревожни прояви на насилие в ромските общности. „Това ще се задълбочава и е много ясен знак за катастрофата на социалната политика, която отдавна е повод за риторически, политически отношения и за разпределяне на ресурси в обществото, но не и за промяна. Мисля, че е съвършено ясно, че без различна, ангажирана, цивилизована и интелигентна политика по отношение на тези потъващи територии не само във вода, но и в мизерия, нищета и хаос, нищо добро не ни чака", допълни Харалан Александров.