Има доказателства за съпричастността на украински самолет към катастрофата на малайзийския боинг
Секция: СВЯТ
24 Декември 2014 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има доказателства за съпричастността на украински самолет към катастрофата на малайзийския боинг

/КРОСС/ Следственият комитет на Русия е получил доказателства за съпричастността на украински военен самолет към катастрофата на малайзийския боинг в източната част на Украйна.
"От показанията на свидетел, чието име се пази в тайна, става ясно, че полет MH-17 може да е бил свален от боен самолет СУ-25 на украинската армия, пилотиран от капитана от украинските военновъздушни сили Волошин", се казва в прессъобщение.
Пояснява се, че самолетът е излетял от летището в близост до град Днепропетровск, където е работел свидетелят на събитията.
"Според показанията му, той лично е видял, че преди излитане самолетът е бил снабден с ракети „въздух-въздух" Р-60, с които обикновено самолети Су-25 не се въоръжават".
В допълнение той отбеляза, че след завръщането на самолета на летището, ракетите ги е нямало, а пилотът е казал: „Той - самолетът - се оказа на неподходящото място в неподходящото време".

Показанията са потвърдени от детектор на лъжата. В момента Комисията по разследване обмисля въпроса дали на свидетеля да не бъде предоставена държавна защита.

"Тъй като свидетелят може да бъде в опасност, разследването ще реши дали да му предостави държавна защита по програмата за защита на свидетели", се казва още в съобщението.„Онези факти и сведения, с които разполага и за които е разказал ясно и категорично свидетелят, още повече потвърждават мнението на следователите, че неговите показания са правдиви, което потвърди и полиграфът", поясни официалният представител на Следственния комитет на Русия Владимир Маркин.

„Следственният комитет на РФ ще продължи и в бъдеще да събира и анализира всички данни на тази катастрофа. При това, ако представителите на международната комисия, разследваща авиокатастрофата на малайзийския Боинг наистина са заинтересовани в установяването на истината и се обърнат към нас -готови сме да предоставим всички материали, с които разполагаме", заяви Маркин.