Давутоглу: Всички енергийни пътища трябва да минават през Турция
Секция: СВЯТ
24 Декември 2014 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Давутоглу: Всички енергийни пътища трябва да минават през Турция

/КРОСС/ Турция трябва да използва географското си положение, за да получи максимална полза от транзита на енергийни ресурси. Това заяви премиерът Ахмет Давутоглу.
"Турската икономика се разраства, расте и потребността от енергия. Ние не разполагаме с източници на енергия, но се намираме на кръстопът на енергийните маршрути и трябва да се възползваме от транзита на енергия. Точно както всички пътища водят към Рим, така и Турция трябва да стане място, през което преминават всички пътища за доставка на енергийни източници", каза Давутоглу по време на среща с посланици в македонската столица Скопие.
Сред страните, от които Турция може да транспортира енергоресурси, Давутоглу назова Русия, отношенията с която, по думите му, сега се развиват и "преживява най-добрия си период в последните 500 години".
"Нашите добри отношения с ЕС - не означават лоши отношения с Русия. Във връзка с кризата в Украйна се появява необходимост от търсене на други начини за доставка на газ и ние сега обмисляме предложението на Русия по този въпрос", каза още турският премиер.