Митрополит Йоан: Да бъдем състрадателни
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2014 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Йоан: Да бъдем състрадателни

Варна /КРОСС/ Разумът и доброто още не са надделяли напълно в човешките взаимоотношения, затова безумието на войната на места по земята затъмнява яркото небе. Това заявява в своето рождественско послание варненският и великопреславски митрополит Йоан.
"Днес вярващите с възторжена радост и молитвена утеха очакват светлия ден на Рождеството на Богомладенеца Христос, за да въздадат слава и благодарение на Родения от Дева и заедно с мъдреците от Изток да Му принесат своята безпределна обич и искрена вяра в Него като превечен Син Божий и Спасител на човешкия род.
Не за всички обаче Витлеемската звезда ще грее с пълен блясък. Разумът и доброто още не са надделяли напълно в човешките взаимоотношения, затова безумието на войната на места по земята затъмнява яркото небе. Нашата всегдашна молитва към Небесния Миротворец е да дари света с мир и правда, за които жадуват и се борят хората с чисти сърца по земята. Нека от любов към човеците „да търсим онова, що служи за мир и взаимно назидание" /Рим. 14:19/.
Всечестни отци, честни монаси и монахини, възлюбени в Господа братя и сестри, живеещи на територията на Варненската и Великопреславска епархия, всесърдечно Ви честитим и Новата 2015 година с пожелание да бъде богоугодна, благоплодна и мирна. Нека на хоризонта да светлеят добрите отношения между нас, защото „колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно" /Пс. 132:1/. Нека в настъпващата Нова година да положим старание за религиозното възпитание на младите хора. Да бъдем състрадателни, милосърдни, да не забравяме болните и маломощните, да общуваме активно с родителите на нашите скъпи деца. Да се стараем, да полагаме усилия в просветното дело, съжиждането на неделните училища, в организирането на разнообразна енорийска дейност, с любов да носим нашия пастирски дълг и да молим Родилия се от Дева Христос Господ - Княз на мира /Ис. 9:6/ и Господар на времената /Деян 1:7/ - да изпълни със светла Рождественска радост нашите сърца и да благослови началото на новото лето Господне, за да бъде то време на благодатен мир за всички, които се трудят и живеят по света.
Честито Рождество Христово! Честита Новата 2015 година!".