Производители алармират: българските ябълки изчезват
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2014 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Производители алармират: българските ябълки изчезват

/КРОСС/ Българските ябълки, които по традиция слагаме на трапезата за Бъдни вечер изчезват. Заменя ги внос от Полша и Македония, предупреждават от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, афермерите у нас започнаха масово да изкореняват овошките си.
В навечерието на Коледа българските производители са силно притеснени от факта, че от февруари заради затварянето на руския пазар в отговор на европейските санкции продукцията на Полша, Испания и Франция ще залее пазарите на България, Гърция и Румъния. Това ще удари местното производство, защото в Полша килограм ябълки струва 16 стотинки, а у нас - над 1 лв. И пак стигаме до въпроса за евросубсидиите за родното производство.
В последния ден от управлението си кабинетът на Пламен Орешарски е разпределил в съотношение 60/40 в полза на животновъдите средствата от Брюксел за земеделие до 2020г.
"Оказва се, че навсякъде е въпрос на лоби. Няма лошо, но когато говорим за държавна политика, мисля, че лобитата трябва да се оставят настрана и да се подходи държавнически. Когато един бранш може да ти донесе доста добра принадена стойност, а ти го пренебрегваш и не показваш достатъчно ангажираност към него, ми се струва, че това не е държавническо", заяви Антоанета Божинова от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
В другите европейски страни има експортни субсидии, дават пари и за брой дръвчета, както и за площ, на която се отглеждат плодове или зеленчуци, докато в България средствата не стигат да се покрият дори разходите.
Оттук нататък пазарният дял на родните плодове и зеленчуци, който за миналата година е едва 2% на вътрешния пазар, ще клони към нулата, коментират от съюза на консервните фабрики, съобщава ТВ7.

Ако някой иска да си спомни вкуса на българската ябълка, ще трябва да си ги произвежда, защото индустриалното им производство изчезва.