За и против дървената дограма
Секция: Технологии
17 Март 2015 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За и против дървената дограма

/КРОСС/ Наближава лятото, а с него и „традиционните" летни ремонти. Ако ви предстои подмяна на дограмата у дома или в офиса, помислете за още една, позабравена в последните години възможност - дървената дограма. Евтините варианти, като PVC и алумиева дограма, успяха да изместят прозорците и вратите от дърво. Но от известно време наблюдаваме тяхното възраждане и дори - възход.

И все пак, какви са предимствата и недостатъците на качествената дървена дограма?

Едно от най-положителните качества на прозорците от дърво е именно наличието на дърво. Този природен материал се отличава с неповторима естетика, естественост, усещане за уют и топлина. Прозорците от истинско дърво се съчетават прекрасно с мебелите, паркета и вратите, които в повечето случаи са с дървесни мотиви.

Пластмасовите и алуминиевите прозорци могат да предложат добра имитация, ниски цени и бърз монтаж, но това са пренебрежими предимства, сравнени с тези на дървената дограма.

Естественото дърво „диша". Нито една „дишаща" пластмаса, колкото и качествена да е тя, не може да осигури такъв ефект. Защо това е важно? Дори при затворени прозорци и врати, дървеният материал пропуска бавно въздуха през микропори, което всъщност представлява едно здравословно проветряване. Няма въздушни течения и проникване на шум от вън, но пък въздухът е свеж и е предотвратена появата на конденз.

Фактът, че дървената дограма се е използвала в строителството на домове, производствени цехове и бизнес сгради десетилетия наред доказва и нейната дълготрайност. Съвременните прозорци от дърво са с още по-дълъг живот, тъй като са импрегнирани и защитени с покрития против гниене и природни въздействия.

Качествените прозорци от дърво са и много здрави. Те не се измятат дори с течение на годините. Изработени са от трислойни слепени греди с дебелина 68 или 78 мм. Съставните греди са слепени помежду си с под различен ъгъл на разрязване, за да се гаранрира устойчивостта на всички конструкции към природните условия.

Качествената дървена дограма се отличава още с ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, висока топлоизолация и нисък коефициент на температурно разширение. Ако заложите на дървени прозорци у дома, ще получите не само природна красота, но и целогодишен температурен комфорт!

Да не забравяме също, че прозорците и вратите от дърво подлежат на ремонт, с който могат да бъдат отстранени видими драскотини по повърхостта. Това не може да се случи при ПВЦ дограмата.

Недостатъците на съвременната дървена дограма са два. Цената ѝ е доста по-висока от тази на алуминиевата или PVC дограма - това обаче във всички случаи е оправдана инвестиция. Другият минус е, че в България все още е трудно да намерите фирми, които предлагат наистина високо качество на материали и изпълнение. Все пак има такива, поради все по-големия интерес на домакинствата към красотата, уюта и натуралността на дървото и произведените от него прозорци.