Обявиха извънредно положение в Балтимор
Секция: СВЯТ
28 Април 2015 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха извънредно положение в Балтимор

/КРОСС/ Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение заради сблъсъците, избухнали с нова сила в Балтимор.
"Днешните грабежи и прояви на насилие в Балтимор няма да бъдат толерирани. С цел стабилизиране на ситуацията Националната гвардия на Мериленд е поставена в състояние на бойна готовност, за да се намеси, ако е необходимо", се казва в изявление на губернатора Лари Хоугън.
Заради ескалиралото напрежение в Балтимор бяха отменени някои публични събития, включително бейзболният мач на местния отбор Ориолс срещу чикагския Уайт Сокс. След съботните безредици вчера те избухнаха с нова сила по същия повод - погребението на 25-годишния афро-американец Фреди Грей, починал при неизяснени обстоятелства.
При сблъсъците с полицията демонстрантите, предимно чернокожи, замеряха органите на реда с бутилки и камъни. Опожарени бяха няколко коли, включително полицейски, разграбени бяха магазини. Съобщава се за най-малко 15 пострадали полицаи. Преди това пък престъпни банди са заплашила със саморазправа неколцина пазители на реда.
"Получихме достоверна информация, че няколко местни престъпни групировки са се обединили. Целта им е да извадят от строя местната полиция", се казва в разпространено съобщение на полицейския департамент в Балтимор. Отбелязва се, че "заплахата е напълно реална", като обаче не се оповестяват подробности.
В събота в Балтимор бяха арестувани 35 участници в демонстрацията срещу полицейския произвол. В сблъсъците с протестиращите пострадаха 6-има полицаи. Акцията беше по повод гибелта на младия Фреди Грей, арестуван на 12 април, който след престой в полицейския участък е хоспитализиран. На 19 април Грей почина, без да дойде в съзнание.