Иван Иванов: Необходими са ясни и прозрачни правила за българската енергийна борса
Секция: ИКОНОМИКА
28 Април 2015 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Иванов: Необходими са ясни и прозрачни правила за българската енергийна борса

/КРОСС/Миналата седмица в Осло беше официално подписан договорът за изграждане на електроенергийната борса в България, като ще се използва норвежката платформа "Нордпул".

В интервю за BG on Air Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, уточни: Това е платформа за енергийна борса, която се използва от всичките скандинавски страни - Финландия, Швеция ,Норвегия, Дания, от трите прибалтийски страни, както и от някои други, и бих казал почти половината от Европейския съюз като страни почива търговията на енергийната борса върху тази платформа. Другата платформа, използвана по-скоро в Централна и Южна Европа, е платформата „EPEX", като тази платформа от своя страна има това предимство, че се използва в съседни на България страни.

Но за мен изборът на „Нордпул" е от съществено значение в обща битка в България за повече прозрачност и премахване на корупцията във всички сектори, защото е известно, че Норвегия е страната, която е страната с най-ниска корупция в Европа и в света, и до голяма степен те ще наложат тези прозрачни и ясни правила и за функционирането на българската енергийна борса, коментира Иванов.

Очаква се борсата да заработи 1 януари догодина. В края на тази година трябва окончателно да завърши изграждането на правилата за търговия с електроенергия. България е закъсняла с въвеждането на свободния пазар на електрическа енергия като енергийна борса, и ще бъдем последната почти страна в Европейския съюз, която въвежда електроенергийната борса, посочи Иванов.

Това, което трябва да направи КЕВР при започване функционирането на борсата, е да определи цените на мрежовите услуги, това са цените за достъп и пренос на електроенергия през преносните и разпределителните мрежи, както и да определи т.нар. добавка задължение към обществото. Това ще бъде механизмът, по който ще бъдат компенсирани тези производители на електрическа енергия, които се ползват от преференциални цени. А самата същност, цената на електроенергията ще се определя от самата борса на базата на класическия принцип търсене и предлагане. Искам да отбележа, че в Румъния, където борса функционира от 3 години, цената на електроенергията там намаля с около 40%, каза още председателят на КЕВР.