АПИ забранява движението на камиони с тегло над 12 т по най-натоварените пътища днес
Секция: ИКОНОМИКА
06 Май 2015 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ забранява движението на камиони с тегло над 12 т по най-натоварените пътища днес

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" забранява движението на камиони с тегло над 12 т по най-натоварените пътища днес следобед, като целта е да се улесни евентуалното прибиране на слелите първомаските празници с Гергьовден българи. Ограничението е в сила от 14 до 20 ч. и важи за магистралите „Хемус" и „Тракия", главен път Е-79 между Дупница и Кулата, както и отсечките с. Ребърково-Ботевград, Русе-Велико Търново, Пловдив-Харманли, Дуранкулак-Варна-Бургас, южната дъга на околовръстния път на София, Симитли-Гоце Делчев, Пловдив-Смолян и Бургас-Царево.

Също с цел улесняване на трафика по пътя между Перник и София пътуващите в посока столицата ще ползват две ленти. Алтернативен маршрут на шосето през Владая е магистрала „Люлин", припомня АПИ.

Ремонтите на магистралите „Струма", „Хемус" и „Тракия" продължават. Като алтернатива на „Хемус", идващите от Враца, Монтана и Видин може да ползват и път II-16 Мездра-Ботевград-Ребърково-Елисейна-Своге-София. Алтернатива е и маршрутът Лом-Монтана-Берковица-Благово-Петрохан-София.

На „Хемус" ремонти се извършват при шести километър (виадукт „Елешница") и 30-ти километър (виадукт „Бебреш"). Движението се осъществява двупосочно в дясното платно в посока София-Варна. На „Хемус" се работи и при километър 33, движението в изпреварващата лента е ограничено. Обещанията са пътуващите към София да ползват две ленти, а каращите към Ботевград - една.

Алтернативно направление, което от АПИ дават за „Тракия", е подбалканският път Бургас-Карлово-Пирдоп-София. Той може да бъде използван както от шофьорите, идващи от Южна България, така и от тези, които тръгват от Централна и Северна България, преминавайки през Троянския, Шипченския и Прохода на Републиката. Идващите от Пазарджик може да ползват и стария път за Пловдив в отсечката след Ихтиман.

На „Тракия" ремонт има между километри 5 и 11. Преминаването по дясното платно е ограничено и превозните средства се движат двупосочно в лявото платно - в посока София. Подобна е и организацията между километри 60 и 62 и 80-89.

По магистрала „Струма" в района на Дупница има ремонт, който засяга пътуващите в посока София, като се използва старият път. Това може да създаде проблеми следобед и привечер, когато трафикът е традиционно силен в това направление. Като алтернатива може да се използва пътят Дупница-Самоков и отклоняване към Бистрица и Железница, малко след село Клисура.