Le Figaro: Франция може да потопи двата кораба Mistral
Секция: СВЯТ
06 Май 2015 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Le Figaro: Франция може да потопи двата кораба Mistral

/КРОСС/ Франция може да потопи в открито море двата универсални десантни кораба от типа Mistral, построени за Русия, ако договорът за тяхната доставка бъде разтрогнат. „Сред основните варианти за действия, разглеждани от официален Париж, се посочва възможността универсалните десантни кораби да бъдат унищожени. Те ще бъдат демонтирани и утилизирани, или потопени в открито море", пише Le Figaro и определя този вариант за приключване на френско-руския договор катошокиращ.

Изданието цитира неназован френски висш военен, според когото такива мерки са недопустими, „дори от гледна точка на отношението към работниците от Сен Назер, където гигантските кораби бяха построени".

Договорът за построяването на двата кораба беше сключен между френската DCNS/STX и „Рособоронэкспортом" през 2011 година. Франция трябваше да предаде първия кораб - „Владивосток" в началото на ноември 2014 година. Беше анонсирана датата 14 ноември, но предаването не се състоя. Русия очаква от Франция доставка на корабите или възстановяване на парите.