Oilprice: Икономиката на Русия е привлекателна за инвеститорите въпреки спада
Секция: Русия
08 Юли 2015 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Oilprice: Икономиката на Русия е привлекателна за инвеститорите въпреки спада

/КРОСС/ Докато световните пазари реагират нервно на всички новини от Гърция, Русия се чувства спокойна, пише енергийният експерт Колин Чилкоът за интернет-изданието Oilprice.

Докато световните пазари реагират нервно на всички новини от Гърция, Русия се чувства спокойна, пише енергийният експерт Колин Чилкоът за интернет-изданието Oilprice. Анализаторът отбелязва, че „Газпром-Нефт” и западният концерн Royal Dutch Shell проучват създаването на стратегически алианс за обмен на активи разширяване на сътрудничеството в рамките на проекта Сахалин.

На свой ред „Газпром” заедно с Shell и европейските EO.N и OMV се договориха за строителството на два нови газопровода в рамките на „Северен поток”, които ще позволят пропускателността до 55 млрд. кубометра годишно и ще направят Австрия най-големия газов хъб в Европа.

Независимо от санкциите американската нефтена компания Exxon продължава да залага на Русия. През 2014 г. руските холдинги на компанията са получили над 52 млн. акра (208 млн. дка) земя, докато в САЩ Exxon разполага едва с 58 млн. дка.

В Азия Китай започна строителството на своя участък на газопровода „Силата на Сибир”, по който в КНР ще бъдат доставяни 38 млрд. кубометра газ годишно от 2017 г.

„Азиатския пазар е бъдеще за мнозинството доставчици на суров нефт и природен газ, като Русия предприема успешни стъпки за запазване на значителна част от пазара” – отбелязва порталът. През 2014 г. обемът на руските доставки за Китай, Япония и Южна Корея се е увеличил с 25%, което позволи на Москва да завземе азиатските позиции на Саудитска Арабия, Кувейт и Катар.

Не трябва да се забравя и сътрудничеството на Москва и Риад в атомната енергетика: по договор между страните Русия ще построи 16 атомни електроцентрали, отбелязва анализаторът. Очертава се перспективата Саудитска Арабия да стане важен партньор на Русия в съществуващи или бъдещи нефтени или газови проекти.

„Има достатъчно основания да се допусне, че Русия, нейната добиваща индустрия и държавни корпорации имат много почитатели” – обобщава експертът.