София /КРОСС/ Хлебопроизводителите ще се съобразят със ситуацията на пазара и едва ли ще има повишение на цена на хляба. Това каза пред "Фокус" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й, всякакви прогнози, че ще се покачва цената на хляба, са абсолютно несериозни и ако някой ги прави той може да представлява само себе си. „В никакъв случай и под никаква форма, няма как хлябът да има унифициран коефициент на покачване или на поевтиняване. Себестойността на всеки български производител е различна. Себестойността на един хляб се образува от цената на суровината в основната си част", обясни Кукушева. „Засега цената на суровината в България не е намаляла, т.е. брашното не е с по-ниска цена. Даже обратното, колегите мелничари леко покачват цената и обосновават това покачване с повишени енергийни разходи. 80 % от хляба се произвежда с електрическа енергия, т.е. енергията и нейната цена изключително много влияят върху цената на хляба. Едва 20 % от енергийните разходи са свързани с газта", допълни тя. „Хлябът е една храна с ежедневна доставка. С оглед на това, като имаме предвид, че в момента имаме най-висока цена на дизела в Европа, разбира се, че разходите на българските хлебопроизводители не намаляват. Пазарът определя цената, която може да понесе един потребител, какъвто е българският, а той не е от най-платежоспособните", уточни Мариана Кукушева.
Тя добави, че доставната цена на хляба е с около 40 % по-ниска от цената, на която купуват българските производители.