Едва ли ще има повишение на цената на хляба
Секция: ИКОНОМИКА
06 Септември 2015 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва ли ще има повишение на цената на хляба

София /КРОСС/ Хлебопроизводителите ще се съобразят със ситуацията на пазара и едва ли ще има повишение на цена на хляба. Това каза пред "Фокус" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й, всякакви прогнози, че ще се покачва цената на хляба, са абсолютно несериозни и ако някой ги прави той може да представлява само себе си. „В никакъв случай и под никаква форма, няма как хлябът да има унифициран коефициент на покачване или на поевтиняване. Себестойността на всеки български производител е различна. Себестойността на един хляб се образува от цената на суровината в основната си част", обясни Кукушева. „Засега цената на суровината в България не е намаляла, т.е. брашното не е с по-ниска цена. Даже обратното, колегите мелничари леко покачват цената и обосновават това покачване с повишени енергийни разходи. 80 % от хляба се произвежда с електрическа енергия, т.е. енергията и нейната цена изключително много влияят върху цената на хляба. Едва 20 % от енергийните разходи са свързани с газта", допълни тя. „Хлябът е една храна с ежедневна доставка. С оглед на това, като имаме предвид, че в момента имаме най-висока цена на дизела в Европа, разбира се, че разходите на българските хлебопроизводители не намаляват. Пазарът определя цената, която може да понесе един потребител, какъвто е българският, а той не е от най-платежоспособните", уточни Мариана Кукушева.
Тя добави, че доставната цена на хляба е с около 40 % по-ниска от цената, на която купуват българските производители.