София /КРОСС/ Тонове черноморска риба всеки ден потеглят за гръцките рибни магазини и таверни, научи „Телеграф" от наши рибари. Според тях риболовният сезон тази година е тръгнал по-рано. В момента около Несебър ври от барбун. Тонове от него Веднага се обледяват и тръгват за Гърция. „Нашите търговци ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плашат по 4-6 евро", обясняват рибарите.
Риболовният сезон тръгна тази година по-рано от обикновено, казват добруджанските рибари.
В момента около Несебър ври от барбун. Други години царската риба (б.а. - защото навремето царското семейство е консумирало само нея) се появява в средата на септември, а тази година -още в края на август. Кораби от Каварна са на юг и влизат по два пъти на ден, вадят по 200-300 кг пресен барбун и веднага го обледяват. Всеки собственик на кораби до обяд събира до тон и триста улов.
Обледената риба веднага потегля за Гърция. „За да избегнем матрапазите, си организирахме собствен транспорт до Гърция. Те ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плащат по 4-6 евро. Ситуацията с Гърция се подобрява, банките им работят и гърците могат да правят преводи", обясни рибар от Каварна.
Сафрид
Около Златни пясъци започна да се появява
сафрид, но все още в малки количества. На ден се вадят около 100-150 кг. От рибарите сафридът се купува за 7-8 лв. килото, докато в магазините вече става 12-14 лв.
Заради ранното появяване на барбуна рибарите чакат добър сезон. Есенният улов ще бъде изключително добър и ще има по много от всичко. Всеки момент на нос Калиакра ще се появи бяла риба. Тепърва ще идва и сафридът на пасажи. Той идва от Румъния и първо ще се появи на нос Калиакра. Ще върви на юг и ние след него. Изобщо ние вървим след рибата. През октомври вече сме до Поморие, обясняват морските вълци и се готвят след средата на септември за улов на паламуд и лефер.
Вкус
В сравнение със средиземноморската, черноморската риба е с уникални вкусови качества, единодушни са рибарите. Причината е в солеността на водата. Средиземно море е по-солено от нашето. Освен това Черно море е почти затворен тип и не позволява навлизането на много солени води, което води до специфичните вкусови качества на рибата. Ето защо нашият сафрид върви в магазините по 12-14 лв. за кг, докато средиземноморският е по 6-7 лева.