Бг риба заля гръцките таверни
Секция: ИКОНОМИКА
07 Септември 2015 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бг риба заля гръцките таверни

София /КРОСС/ Тонове черноморска риба всеки ден потеглят за гръцките рибни магазини и таверни, научи „Телеграф" от наши рибари. Според тях риболовният сезон тази година е тръгнал по-рано. В момента около Несебър ври от барбун. Тонове от него Веднага се обледяват и тръгват за Гърция. „Нашите търговци ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плашат по 4-6 евро", обясняват рибарите.
Риболовният сезон тръгна тази година по-рано от обикновено, казват добруджанските рибари.
В момента около Несебър ври от барбун. Други години царската риба (б.а. - защото навремето царското семейство е консумирало само нея) се появява в средата на септември, а тази година -още в края на август. Кораби от Каварна са на юг и влизат по два пъти на ден, вадят по 200-300 кг пресен барбун и веднага го обледяват. Всеки собственик на кораби до обяд събира до тон и триста улов.
Обледената риба веднага потегля за Гърция. „За да избегнем матрапазите, си организирахме собствен транспорт до Гърция. Те ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плащат по 4-6 евро. Ситуацията с Гърция се подобрява, банките им работят и гърците могат да правят преводи", обясни рибар от Каварна.

Сафрид

Около Златни пясъци започна да се появява
сафрид, но все още в малки количества. На ден се вадят около 100-150 кг. От рибарите сафридът се купува за 7-8 лв. килото, докато в магазините вече става 12-14 лв.
Заради ранното появяване на барбуна рибарите чакат добър сезон. Есенният улов ще бъде изключително добър и ще има по много от всичко. Всеки момент на нос Калиакра ще се появи бяла риба. Тепърва ще идва и сафридът на пасажи. Той идва от Румъния и първо ще се появи на нос Калиакра. Ще върви на юг и ние след него. Изобщо ние вървим след рибата. През октомври вече сме до Поморие, обясняват морските вълци и се готвят след средата на септември за улов на паламуд и лефер.

Вкус

В сравнение със средиземноморската, черноморската риба е с уникални вкусови качества, единодушни са рибарите. Причината е в солеността на водата. Средиземно море е по-солено от нашето. Освен това Черно море е почти затворен тип и не позволява навлизането на много солени води, което води до специфичните вкусови качества на рибата. Ето защо нашият сафрид върви в магазините по 12-14 лв. за кг, докато средиземноморският е по 6-7 лева.