София /КРОСС/ Над 160 000 лева за 2014 г. са похарчени в Софийския университет за хранителни стоки, без да бъде обявена обществена поръчка. Това показват данни от вътрешна проверка, в която са участвали студенти и преподаватели, с която bTV разполага.
С 90 053 лева пък са надвишени договорените суми за продукти, за които е сключен договор и са обявени обществени поръчки.
В договорите например е записано, че един килограм кашкавал ще се купува за 7,92 лева, но платената цена по фактура е 11,50 лева.
Изчисленията показват, че при разлика в цената от 3,58 лева за 404 кг, които са закупени, университетът е ощетен с 1446 лева за първите три месеца от миналата година.
Килограм пилешки бут пък е договорен за 2,83 лева, но всъщност е закупен за 4 лева. Разликата в цените ощетява с 2913 лева за периода януари-март 2014 г.
Има продукти, които са договорени в едно количество, а се пазаруват в друго количество на трайно по-завишени цени, коментира Симеон Георгиев - един от студентите, участвал в комисията.
През ноември 2014 г. пък от СУ се е купил алкохол за 5880 лева.
От СУ твърдят, че сами са инициирали проверката и ръководството е сигнализирало прокуратурата.