Ябълката на баба съдържа 20 Е-та
Секция: Здраве
22 Септември 2015 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ябълката на баба съдържа 20 Е-та

/КРОСС/ Перфектният пурпурен оцветител е натурален, но... е от насекомо. B ябълката от бабината градина - символ на чиста натурална храна, има кръгло 20 Е-та. С това встъпително твърдение в лекцията си един от най-големите специалисти по хранене заковава вниманието дори на пълните непукисти в залата. Разбира се, има известна уловка, както във всяка ефектна фраза, но това не променя верността на съобщението. По-скоро е повод да си дадем сметка, че Е-тата невинаги са синтетични гадости, а може да бъдат и натурални вещества, добити от растения и животни. Което вероятно не ги прави по-приемливи, но внася яснота за тези, които биха искали да я имат.

Конкретно за ябълката - от нея може да се изолират наистина 20-ина разрешени за промишлено добавяни в храни вещества, сред които по-познатите са лимонената киселина (Е330), оцетната киселина (Е260), аскорбиновата киселина (Е300), винената киселина (Е334), янтарната киселина (Е363), рибофлавинът (E101), каротинът (Е160а), L-цистеинът (E920).

От соята и царевицата се извлича лецитин, който се използва в технологичните храни за подобряване на консистенцията на продукта, от цвеклото, водораслите, куркумата и др. се добиват перфектни оцветители. И това са само най-очевидните примери от известните на всеки човек храни. Повечето плодове и зеленчуци съдържат натурални вещества, които едновременно с това са и разрешени за добавяне в храни с технологична цел. Има и много естествено срещащи се в природата минерали, които служат за овкусяване, консервиране, "дезинфекция" и т.н. В продължение на векове такива съставки са използвани в домашното приготвяне и съхраняване на храна. За да не се развалят бързо месото и рибата, са били държани в сол. Билки и подправки са играели ролята на защита от различни микроби.

Естествено, до края не феодализма на храните се гледа предимно като средство за оцеляване. Дотогава най-ценени са чисто технологичните достойнства на добавките, но след това се появяват и стремежи за разкрасяване и ароматизиране на храните, което поощрява стремежа към експерименти. Интензивно оцветени плодове са служели за дезинфектанти, консервани, овкусители и ароматизатори на виното.

Е, къде все пак е уловката?

Независимо че в промишлените храни за удължаване на тяхната годност или в името на подобряване на вкуса или цвета може да се вложат множество натурални вещества, по-евтино е да бъдат изкуствено произведени. Например витамин С, или аскорбинова киселина - цитираната като съставка на ябълката Е300, може да бъде получена от портокали, но и в лаборатория. Тук започват възраженията на хората, които се боят от "химията". За да намалят негативизма им, производителите изтъкват не толкова водещите за индустрията икономически мотиви, колкото евентуалните потребителски ползи. Като по-голяма чистота и постоянно качество на синтетичните добавки в сравнение с естествените им колеги със същата формула.

Друго възражение е, че дори и натуралните съставки, когато са в изолиран и концентриран вид, нямат същите качества като природния плод или зеленчук.

Резервите стават още повече, когато човек разбере, че зад съвсем натуралния червен оцветител кохенил (още кармин - карминова киселина, или Е120) стои особена суровина - женските насекоми Dactylopius coccus. Гадините се събират ръчно едно по едно във фазата непосредствено, преди да снесат яйцата си - тогава в тялото им се е образувал пурпурният пигмент, което прави боичката доста скъпа, но цветът е много привлекателен.

Ако харесвате колбаси и пастети, червени конфитюри, сладка, желета и подсладени напитки, луксозното сирене с жълто-червена "мраморна" шарка, вино - може на етикета на някои от тях да срещнете този разрешен оцветител от насекомото.