/КРОСС/Инспектори тръгват на засилени проверки в училищните столове и кухните в детските градини. Освен качеството и безопасността на ястията те ще следят и дали в менюто са посочени алергените, които съдържат отделните храни, съобщава вестник "Монитор", позовавайки се на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
Проверките са провокирани от репортерска проверка, която показа, че в някои училища вече има изнесени списъци с алергени, в други обаче такива липсват. От агенцията отговориха, че училищата и детските градини, в които няма описаните алергени, били единици. В някои от тях дори столовете все още не са отворили врати.
Освен проверки от БАБХ започват и обучения на директори за етикетирането на храните и изписването на алергените в менютата на школските столове. Глобата за неспазване на предписанието започва от 500 лв.