/КРОСС/Здравословеният шоколад, който ще може да се използва дори и в медицината, е все по-близо до крайния потребител, пише британският Independent.
Учени от американска шоколадова компания, специалисти в билковите технологии, твърдят, че са създали "медицински шоколад", който съдържа само 35% мазнини.
Какаото, главната съставка в шоколада, съдържа антиоксиданти и минерали, които са в полза за здравето.
Горчивината на какаото обаче принуждава производители да добавят голямо количество захар, което "затъпява" полезните качества.
Учените от САЩ са открили, че свойство на слабо позната билка от Перу, може да "отнеме" тази горчивина и шоколадът да стане полезен и вкусен.
Вече е създаден прототип на шоколад, който съдържа само 35% мазнини. Целта на учените е да направят лакомство, което да бъде само с 10% мазнини.