/КРОСС/ Всички отлично знаем, че целта на храната преди всичко е да ни доставя удоволствие. Ние непрекъснато сме в търсене на нови и различни кулинарни изкушения, с които да поглезим своя апетит. Особено голямо значение на качеството и приготвянето на храната отдаваме, когато трябва да се храним някъде навън или пък сме на почивка. По този повод интервю специално за агенция "КРОСС" даде главният готвач на хотел "Терма Палас", Христо Гайдаров.
Здравейте, като готвач в хотел първо да ви попитам, каква кухня предпочитат чужденците, които почиват в България?
Определено това е европейската кухня, но може би защото не са толкова добре запознати с нашите традиционни ястия.
Храната отражение на историята на една нация ли е според вас?
Като цяло да, защото отношението на хората към храната се приема, така като отношението към самите себе си.
Имат ли хората хранителна култура?
Чужденците да, но за съжаление поне 80% от българите със сигурност не!
Кое е най-странното ястие, което сте приготвяли?
Крокодил. Това е доста специфично месо, с което изключително трябва да се внимава при приготвяне, защото ако се изпусне момента, рискуваме да се получи доста жилаво и неядивно.
Как бихте определили кулинарията, като наука или изкуство?
Зависи от гледната точка на всеки готвач. За мен специално е две в едно - и хоби, и изкуство.