/КРОСС/ Руските космонавти Олег Скрипочка и Алексей Овчинин, подготвящи се за 47/48-а продължителна експедиция на МКС, са дегустирали бордовите хранителни запаси, като са изпробвали по 160 ястия, съобщиха от Центъра за подготовка на космонавти, съобщи БЛИЦ.
През дегустация задължително преминават всички екипажи половин година преди старта. Тя се провежда на първо място за изясняване на индивидуалната поносимост на космонавтите към храните по време на продължителни космически полет. Всеки пробвал около 160 блюда, формиращи основната част от бордовия хранителен режим - около 20 наименования за „една сесия" и ги оценил по 9-бална скала за вкусови предпочитания. Калоричността на основната част от денонощната дажба на космонавта съставлява 2 хиляди калории, като всички хранителни вещества са балансирани.
На снимка: руски космонавт Олег Скрипочка.