Университетски театър на НБУ открива новия си сезон с Цветана Манева и „Домът на Бернарда Алба"
Секция: КУЛТУРА
21 Октомври 2015 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Университетски театър на НБУ открива новия си сезон с Цветана Манева и „Домът на Бернарда Алба"

/КРОСС/ Университетски театър на Нов български университет открива новия театрален сезон на 28 октомври, от 18,30 ч., с премиера на „Домът на Бернарда Алба" от Ф.Г.Лорка с изключителното участие на почетен професор Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба. На сцената са още гл. ас. д-р Антоанета Петрова и студенти IV курс в програма „Театър" на НБУ, а режисьор на спектакъла е доц. Възкресия Вихърова.

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър Иван Вазов, спектакълът остава изцяло верен на основната концепция- преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век . Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на "Sweet 60-ies" срещу зашеметяващата мощ на испанката традиция за задължителен 8 годишен траур, след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупират действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба" на камерна сцена на Народен театър, в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти, IV курс в програма „Театър" на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание", споделя проф. Цветана Манева.

„Домът на Бернарда Алба" е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов" сезон 2005 г. и по същия текст. В спектакъла е използвана музика на композитора Асен Аврамов.
Със премиерата стартира и втората част на кампанията „ОТКРИЙ ТЕАТЪРА" - ВХОД ДОСТЪПЕН ЗА ХОРА С РАЗЛИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ". Кампанията цели разработване на нови тенденции за интегриране на хора с различни възможности в изработването на сценични продукти. Набраните средства по време на кампанията ще се инвестират в реализиране на спектакъл по текст на новоизлезлия роман на издателство „Кибеа" „Моят Живот". Автор на текста е Анжела Пенчева - млада жена с тежка диагноза.