СЗО: Шунката и беконът са канцерогенни
Секция: Здраве
24 Октомври 2015 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Шунката и беконът са канцерогенни

/КРОСС/СЗО включва обработеното месо сред главните причинители на рак наред с цигарите, азбеста, арсена и алкохола. Хамбургерът, беконът, шунката, наденицата и другите видове обработено месо ви изправят пред висок риск да се разболеете от рак, предупреждава организацията. И прясното червено месо ще влезе в черния списък, защото също повишава опасността от рак, макар и една идея по-слабо, казват изследователите. В СЗО са открили убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Виновници са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят, а също консервирането и осоляването на колбасите, които увреждат лигавицата на дебелото черво. Предупреждението на СЗО, което се очаква официално в понеделник, ще хвърли в шок месопроизводителите и сектора за бързо хранене, прогнозира в. "Дейли мейл". Търговците на подобни стоки ще трябва да предупреждават за опасността с надписи върху опаковките. Според проучването на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава вероятността от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Един от възможните причинители на болестта, който уврежда лигавицата на червото, са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. Друг фактор е опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им. Изчислено е, че по-здравословен начин на живот може да намали наполовина случаите на рак на дебелото черво. Според специалистите, ако консумират до 500 г свинско, агнешко или телешко месо на седмица, хората биха намалили съществено риска от болестта.