Българка изпече най-вкусния хляб в Белгия
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Октомври 2015 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българка изпече най-вкусния хляб в Белгия

/КРОСС/ Българката Марияна Беличовска спечели национален конкурс за хляб, обявен от голяма верига хлебарници в Белгия, съобщава Dnes.bg.

Творението на българката ще бъде пуснато в продажба днес във всичките 200 магазина на веригата Le Pain Quotidien по случай 25-годишнината от създаването й.

Първоначално наречен на Неврокоп, на родния й Гоце Делчев, хлябът се качва на рафтовете като „Хлябът на Марияна". Както победителката обясни - за благозвучие.

Самунът на българката е определен за най-креативен био хляб. Той е замесен с мая и червено вино и в него са добавени пармезан, зехтин, орехи, бадеми, чесън, мащерка и розмарин.

Състезанието, което тече от началото на лятото премина на два етапа в Брюксел и в Намюр. В първия 50 участници предложили своите творения на 6-членно жури, съставено от четирима майстори на хляб и двама кулинарни журналисти. Основно условие към тях било да използват само биосъставки и да предложат собствена рецепта.

Повечето претенденти искали да впечатлят журито с хляб с мая, но с най-невероятни добавки, като чубрица, тиквички, орехи, бадеми, канела, картофи, портокали, моркови, ягоди, кориандър, мускус, семена и т.н.

До финала достигнали две участнички - Марияна Беличовска и Мод Ервар. Те трябвало да покажат уменията си в собствените си кухни, като журито внимавало да слагат само био продукти.

Хлябът на Марияна" бил предпочетен заради оригиналността, автентичността си, както и за уменията на българката да меси. В съобщението за резултатите от надпреварата се казва, че българката е страстен пекар и е създала рецептата за домашни нужди.

Добавянето на вино в хляба е стара традиция, която днес е забравена", е цитирана да казва победителката.

Тя била поощрена да се яви на конкурса от свои приятелки българки, които също живеят в Брюксел. Наградата на Беличовска е пътуване за двама до Ню Йорк, където освен всичко друго, тя ще може да се запознае и с уменията на хлебарите в тамошните магазини на Le Pain Quotidien в търсене на съвършения вкус.