/КРОСС/ Българката Марияна Беличовска спечели национален конкурс за хляб, обявен от голяма верига хлебарници в Белгия, съобщава Dnes.bg.
Творението на българката ще бъде пуснато в продажба днес във всичките 200 магазина на веригата Le Pain Quotidien по случай 25-годишнината от създаването й.
Първоначално наречен на Неврокоп, на родния й Гоце Делчев, хлябът се качва на рафтовете като „Хлябът на Марияна". Както победителката обясни - за благозвучие.
Самунът на българката е определен за най-креативен био хляб. Той е замесен с мая и червено вино и в него са добавени пармезан, зехтин, орехи, бадеми, чесън, мащерка и розмарин.
Състезанието, което тече от началото на лятото премина на два етапа в Брюксел и в Намюр. В първия 50 участници предложили своите творения на 6-членно жури, съставено от четирима майстори на хляб и двама кулинарни журналисти. Основно условие към тях било да използват само биосъставки и да предложат собствена рецепта.
Повечето претенденти искали да впечатлят журито с хляб с мая, но с най-невероятни добавки, като чубрица, тиквички, орехи, бадеми, канела, картофи, портокали, моркови, ягоди, кориандър, мускус, семена и т.н.
До финала достигнали две участнички - Марияна Беличовска и Мод Ервар. Те трябвало да покажат уменията си в собствените си кухни, като журито внимавало да слагат само био продукти.
„Хлябът на Марияна" бил предпочетен заради оригиналността, автентичността си, както и за уменията на българката да меси. В съобщението за резултатите от надпреварата се казва, че българката е страстен пекар и е създала рецептата за домашни нужди.
„Добавянето на вино в хляба е стара традиция, която днес е забравена", е цитирана да казва победителката.
Тя била поощрена да се яви на конкурса от свои приятелки българки, които също живеят в Брюксел. Наградата на Беличовска е пътуване за двама до Ню Йорк, където освен всичко друго, тя ще може да се запознае и с уменията на хлебарите в тамошните магазини на Le Pain Quotidien в търсене на съвършения вкус.