Експерти: Шунката и саламът не причиняват рак
Секция: Здраве
28 Октомври 2015 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Шунката и саламът не причиняват рак

/КРОСС/Саламите и шунката не причиняват рак. Всичко обаче е въпрос на доза. Това коментираха експерти пред Нова телевизия по повод анализи на Световната здравна организация за рисковете, свързани с тези храни.

„Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото", обясни диетологът проф. Донка Байкова.

„Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата". Това заяви и собственикът на фирма за производство на колбаси Кирил Вътев.

„Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ", даде пример той.