Двадесет автори преплитат нишката на технологиите в нова книга
Секция: КУЛТУРА
30 Октомври 2015 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двадесет автори преплитат нишката на технологиите в нова книга

/КРОСС/ „Преплетени линии - 20 истории от миналото за бъдещето" е нова книга, която ще бъде официално представена в началото на ноември от Мтел и издателство „Колибри". Инициативата за книгата е на Мтел, а поводът - 20-ата годишнина от първия GSM разговор в България.

Автори на 20-те истории са участници и носители на награди от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Мтел Медия Мастърс. В него в края на ноември за пети път ще бъдат отличени най-добрите постижения при отразяване на тези теми.

Чрез своите емоции и фантазии, прогнози и позиции, лични спомени и истории авторите събират в книгата парчета от пъзела на последните 20 години, в които България измина пътя от първия разговор по GSM до „оплетеното" от социални мрежи битие - за да напишат своя сценарий за бъдещето във все по-технологичния свят.

„Преплетени линии - 20 истории от миналото за бъдещето" е „едно чудно издание, събрало историите на 20 видни наши съвременници. През всички техни истории минава нишката на технологиите, за да свърже вчера, днес и утре. И за да ни покаже, че технологиите ни помагат от ден на ден да бъдем по-добри", пише в предговора към книгата неговият автор Жюстин Томс.

Електронното издание на книгата ще бъде разпространявано безплатно през сайта на Мтел, онлайн книжарницата на „Колибри" и партньорски онлайн книжарници на издателството.


1Димитър Анестев: Журналист с интереси в икономиката, финансите, енергетиката, телекомуникациите и информационните технологии. Започва кариерата си през във в-к „Континент". От 2003 г. работи в новините на bTV. Специализирал е в CNN. Непоправим оптимист, че утре ще е по-добре от днес. Професионално кредо: Няма истина, има факти!

Видка Атанасова: Редактор в „Дневник", а над 10-годишния си опит е натрупала само в уеб журналистиката - била е редактор в „Dnes.bg" и „Novini.bg", има публикации в десетки електронни медии.

Никола Балов: Блогър. Професионално се занимава с писане от 2005-та насам. Работил е за някои от водещите списания и сайтове на технологична тематика у нас. През 2011 г. печели първа награда в категория "Нови медии" на конкурса Мтел Медиа Мастърс. От 2009 г. списва блог за телекомуникации nixanbal.com. Има авторска технологична рубрика в ДАРИК радио.

Миролюба Бенатова: Журналист. Един от най-награждаваните разследващи репортери: с награди от телевизионния фестивал "Сребърен сателит", "Черноризец Храбър", "Гражданска позиция" за отразяване на процеса срещу медиците ни в Либия и много други. Автор на книгата „Кристияна Вълчева: 8 години заложница на Кадафи". В момента е част от екипа Нова Телевизия, където има авторска рубрика.

Николай Василковски: Журналист от Нова телевизия. Ще го видите най-често да отразява пожари, наводнения и други природни катаклизми. Работи и по теми, свързани с технологиите. Животът му е трайно свързан с компютъра, който за него е мобилен офис, и с телефона. От ранни зори взира поглед в неговия екран, за да следи какво се случва по света, за да пише текст за поредния репортаж или за да снима.

Асен Величков: Управител на фондация „Център за развитие на медиите". Занимава се с медии и журналистика от пет години, преди това работи по проекти в областта на културата. Завършил е „Културология" и за негово съжаление, не разбира нищо от математика. Фондация „Център за развитие на медиите" и фондация „Медийна демокрация" са организатори на конкурса Мтел Медия Мастърс.

Владимир Владков: Издател на седмичника "Computerworld България" и на специализираното списание "Networkworld България". Започва журналистическата си кариера през 1994 г. в българското поделение на американската издателска компания IDG. Основните му интереси са в областта на мрежите и телекомуникациите. Завършил е Техническия университет в София.

Константин Вълков: Програмен директор на ДАРИК радио. Специализирал е в Дойче Веле и Ройтерс, по програми на Европейския журналистически център и Европейската комисия. Бил е програмен директор на Ретро радио и автор в „Егоист", „24 часа" и „Капитал", музикален кореспондент на българската секция на BBC. Носител на награди "Черноризец Храбър" и Мтел Медия Мастърс.

Асен Георгиев: Журналист във вестник "Капитал" до 2014 г. с ресори нови технологии, интернет бизнес и предприемачество. Писал е за вестниците "Дневник" и "Капитал Daily", списанията „PC Mania" и "Мениджър", и други. От 2014 г. развива два електронни магазина. Съосновател на образователната инициатива за индивидуално менторство ABLE Mentor. Харесва позитивните хора, планината и добрата бира.

Светослав Иванов: Част е от екипа на bTV Новините от 2007 година. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещите точки на света. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания в света. Специализирал е в ООН. Носител на наградата „Робер Шуман" на Европейската комисия. В момента води предаването „120 минути" всяка неделя по bTV.

Светослав Метанов: Журналист. Пише основно по теми от бизнеса и икономиката. Роден е в Хасково. В момента работи за списание „Клуб Z" и сайта clubz.bg.

Елица Николова: Редактор в списание „Мениджър". Била е в екипите на няколко списания, както и зам. главен редактор на FHM. Сред първите автори и редактори в Webcafe.bg и колумнист в Sofialive.bg. Носител на наградата Мтел Медия Мастърс за материала „Софийски бухали". Интересува се още от доброволчество, лонгборд и от 7-годишния си син.

Константин Павлов: Най-интересното нещо на света за Константин Павлов е интернет. Отделил е на световната мрежа 17 години от живота. Поддържа популярен блог. От 2010 г. е част от екипа на фондация „Четиринадесети януари". Като докторант по социология в Софийския университет изследва влиянието на интернет технологиите върху обществото.

Веселина Седларска: Учила е журналистика в Софийския университет, специализирала е в САЩ. Вярва, че журналистиката е навършващ разговор с читателя и че основната тема винаги е общуването на човека със самия себе си и с другите. Неизкушена от борби за кариера и постове, компенсира с всекидневни битки за доверието на хората. В момента работи за сайтовете „Клуб Z" и „Редута".

Кин Стоянов: Автор на три книги и четири деца. С Борис Димовски и Радой Ралин създават в. „Щастливец" - орган на нещастния народ. Сценарист на предаването „Нашите 15 минути" - „Осма муза" 2008. През 2007 г. с Емил Янев създават Екип „Инфохолици" - 9 български и международни награди, сред тях Мтел Медия Мастърс. Екипът е създател на тв форматът „Денят разказва" и сайта „Студия Трансмедия".

Начо Стригулев: Журналист. Редактор „Технологии" в списание „Мениджър". От 1999 г. е журналист в областта на науката и технологиите. Работил е за различни издания, включително „Дневник", списание „Обекти" и PC Week. Носител е на три награди в категория „Печатни медии" на конкурса „Мтел Медия Мастърс" - две големи награди през 2012 и 2014 г., както и приз през 2011 година.

Николай Теллалов: Писател, редактор, преводач. Фантаст, мечтател, агитатор. Атеист, материалист, романтик. Горд домакин на малка котешка република и едно куче. Още по-горд с живата си Муза до него. Автор в сп. „Осем" и в-к „Свободна мисъл". Анархист. Химик. Труден характер. Приказлив. Не харесва градския живот. Най-обикновен човек.

Петя Тетевенска: Журналист от БНТ. Била е говорител, водещ на сутрешния блок, репортер, член на УС на БНТ. В момента е делегиран продуцент за актуална документалистика. Автор на десетки документални филми с награди от български и международни фестивали. Носител на награди на Министерство на културата, "Златно перо" за журналистика, Мтел Медия Мастърс за предаването „Красива наука".

Мария Чернева: Винаги е смятала за призвание генетиката. Но съдбата й отрежда да изследва реакциите в обществото като журналистка. От началото на кариерата си работи в БНТ, където е водеща, репортерка, авторка на десетки филми. Научната закваска й дава по-особен поглед, помага й да анализира събитията в здравеопазването и науката. Социалните теми също са й силна страна. Признание за нея са десетките й награди.

Емил Янев: Работил е във вестниците „Орбита", „Кооперативно село", „Старт", „Подкрепа", „Ла Страда" и сп. "ТV ПЛЮС". Като автор и водещ на пет предавания по Радио „София" е лауреат на девет медийни награди, сред които и Мтел Медиа Мастърс. Водещ на предаването "Денят разказва" по ТВ "Европа", и редактор на сайта transmedia.bg Автор е на книгата „200 имена, които промениха света".

 

Жюстин Томс: Експерт с над 18 години опит в областите онлайн маркетинг и комуникации. Автор е на 12 книги по темата. Преподава в Нов български университет. Блогър. Граждански активист за промяна. Член на журито на Мтел Медия Мастърс през 2011 година.