Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните
Секция: Здраве
04 Ноември 2015 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните

/КРОСС/Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните, предлагат повече от половината (55.9 %) читатели на КРОСС, участвали в анкетата "Трябва ли да се наложи данък "вредни храни"?"

Според 16.9 % от тях не трябва да се налага допълнителен данък, защото няма да се отрази върху консумацията на вредните храни, а 15.9 на сто подкрепят идеята на д-р Москов, за да може да се ограничи производството на вредни храни.

Други 7.2 % са съгласни с данък "вредни храни", защото, според тях, така ще се ограничи консумацията им.

Според 2.8 % това облагане ще повлияе отрицателно на бизнеса, затова те не го подкрепят.

Обществената дискусия по въпроса продължава.

Данък „вредни храни" за сладоледа, бульоните, шоколада, кетчупа, майонезата и маргарина като част от програма за борба с вредните храни, предложи кабинетът през октомври.

Приоритет на нашето правителство е здравето на подрастващите, обяви спортният министър Красен Кралев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че целта на програмата е да създаде навици за здравословно хранене и посочи, че България е на второ място в Европа след Холандия по прием на енергийни напитки сред деца, недоволен е още здравният министър, 25% от българите консумират дневно между 400 до 700 милилитра газирани напитки, както и че българските деца са на пето място по затлъстяване.

Здравният министър си пожела да има нула приход от този данък, защото това означавало, че хората се хранят с по-здравословни храни.

Данък „вредни храни" ще е спрямо процента вредни елементи в съдържанието на отделния продукт.
С този налог ще се облагат майонезата и други готови сосове със съдържание на сол повече от 1,3 г/100 г продукт. Под обхвата на новия данък попадат и шоколадът и шоколадовите бонбони със съдържание на общи захари от 40г/100 г продукт.

Обхванати ще бъдат и имитиращи млякото продукти със съдържание на частично хидрогенирано растително масло повече от 0,5г /100 г продукт.

Сладоледът и други бонбони без шоколад с повече съдържание на общи захари над 25 г/100 г продукт също влизат в обхвата на налога. При намаляване на количеството вредни вещества в продукта или при замяната им с по-полезни, продуктът няма да се облага с данък.

Процентът, с който ще се облагат вредните храни е различен: 15% за вреден снакс, 15% за енергийни напитки, 58% за вредния маргарин, 7% за сладоледа, 3% за шоколадовите изделия и т.н.

В данък „вредна храна" не влизат сокове от плодове и нектари от плодове, както и всички други продукти, съдържащи плодове 40% или повече от тегловното си съдържание, кафе, чай, продукти със съдържание на какао 40% или повече от тегловното си съдържание, екстра качество желе и екстра качество конфитюр, пчелен мед, хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал, масло.

Спред проф. Генчо Начев, националния консултант по кардиология, кардиохирургия и директор на болница "Света Екатерина", данъкът е политика за профилактика основно на сърдечно-съдовите заболявания. Но дали ще станем по-здрави, ще разберем след 10 години, посочи той.

В ефира на БНТ днес проф. Начев посочи какво вреди най-много на здравето на сърцето ни, като на първо място постави солта, на второ - захарта в големи количества, която спомага за развитието на диабет. Не бива да се прекалява с количеството на подправките. Алкохолът и цигарите също влияят негативно, отбеляза той и допълни, че те не са храни, разбира се, но не можем да ги пропуснем. Би следвало да се помисли за облекчение на ДДС за храни, които се смята, че е добре да се употребяват с оглед тяхното влияние върху здравето. Според националния консултант съпротивата е естествена, тъй като въвеждането на такъв данък засяга някои икономически и финансови интереси. Освен това винаги в едно общество има инерционна сила и след като то е свикнало консервативно да върви по някакъв път и когато се предлага нещо революционно, нормално е то да буди недоверие. Проф. Начев подчерта, че промените са опит да се върви в правилната посока. "Необходима е пропаганда за правилния начин на хранене, правилния начин на живот, да не забравяме - движение, активност, спорт, всички възможни средства, които намаляват стреса, философия, религия и т.н." По време на разговора в студиото проф. Начев беше помолен да коментира случая със смъртта на млада жена, починала след преглед в две столични болници. Аутопсията показва, че пациентката е умряла, вследствие дисекация на аортата. Проф. Начев обясни, че при това заболяване стената на аортатата се разслоява, кръвта прониква в слоевете на тази стена, тя се разширява и рискът да се спука, от което следва неминуема смърт, е много висок. Като имаме предвид статистическите данни, не може да се каже, че това заболяване е нелечимо. В по-млада възраст причина за възникването му е заболяване на съединителната тъкан, която става непълноценна. Единственият начин на лечение при тези пациенти е хирургичната намеса и то направена своевременно. Той беше категоричен, че ако диагнозата на пациентката беше поставена навреме, тя щеше да бъде спасена.